Ved starten av året ble det for første gang mulig for private boligselgere å annonsere på steder som Finn.no og Tinde.no. Til tross for at det snart har gått én måned med muligheten, er det forsvinnende få som velger denne løsningen.

Onsdag lå det kun 116 private boligannonser ute på Finn – mot hele 14.423 lagt ut av megler.

- Historisk har det vært slik at privatpersoner har kunnet annonsere privat for boligen sin i alle landets aviser. Men det har vært et svært lite marked med et volum på 0,5-1 prosent av markedet. Vi forventer ikke at dette vil bli særlig mye større, sier Lars Vangen Jordet, direktør for Finn Eiendom, til NA24.

Men selv om Finn ikke ser for seg at boligselgerne nå vil vrake meglerne, er det noen som gjør det.

- Grunnen til at jeg selger selv er åpenbart fordi jeg sparer penger på det, sier Terje Thorsen til NA24.

Huset på Sveio som han forsøker å selge er, med en prislapp på 5,25 millioner kroner, blant de absolutt dyreste som privatpersoner har lagt ut på Finn.

- Jeg kommer til å spare 120.000 kroner på dette. Meglerne tar 2,5 prosent av salgssummen i provisjon, og med et hus til over fem millioner kroner blir det såpass, sier boligselgeren.

- Risikosport
Eiendomsmeglernes egen interesseorganisasjon er imidlertid langt fra fornøyde med den nye løsningen.

- Vi synes at dette er en risikosport. Eiendomsmeglere er underlagt strenge utdanningskrav og må følge lov om eiendomsmegling og markedsføringsloven. Det er derimot ikke forbruker. Kjøper kan dermed ende opp med å bli skadelidende, sier Roger Nyborg, informasjonssjef hos Norges Eiendomsmeglerforbund, til NA24.

Til tross for at Thorsen tilhører mindretallet av dagens boligselgere betyr ikke det at han ikke har planlagt salget.

- Jeg har avtale med advokatkontor, tar oppgjøret gjennom advokat, har hatt designfirma til å lage et skikkelig prospekt og annonser. Det som står igjen er selve budgivning og visningen, sier Thorsen, som er sikker på at han kan presentere huset sitt minst like bra som meglerne.

Thorsen opplyser om at summen han regner med å spare er etter at utgifter til blant annet advokat og design er trukket fra.

- Du skal ha gjort hjemmeleksen din godt før du selv legger boligen ut for salg. Det er mange opplysninger som skal innhentes og viderebringes, og en av meglernes viktigste oppgaver er å innhente, kontrollere og viderebringe informasjon fra kjøper til selger. Den strenge kontrollen knyttet til budgiving som meglerne er underlagt gjelder ikke for privatselgere. Går det galt så kan det fort bli dyrere å selge privat enn med meglere, sier Nyborg.

- Få profesjonell hjelp
En av de største forkjemperne for private boligannonser på de store markedsplassene på nett var Forbrukerrådet.

- Vi tror det kan være nyttig at de som ønsker å velge dette kan gjøre det. Det gir forbrukerne en mulighet til å kunne legge inn litt mer egeninnsats i salget, og det at diskrimineringen på de største markedsplassene er borte er positivt for konkurransen, sier underdirektør Torgeir Øines til NA24.

Men det at man skal selge selv betyr ikke at man ikke bør unngå å kontakte profesjonelle.

- Vi anbefaler at man får advokater eller meglere til å ta seg av oppgjøret og det juridiske rundt det. Vi anbefaler også at man investerer i en grundig tilstandsrapport, men som er noe man ikke trenger megler til da man kan kjøpe det av takstmann. Dette er generelt viktig, men kanskje særlig viktig her da det gjerne er problemer knyttet til dette som kan skape konflikter i etterkant, sier Øines,

Sjekker prisen
Etter de nye reglene er nettportalene pålagt å tilby boligannonsering på ikke-diskriminerende vilkår. Dette setter blant annet grenser for hvilken pris portalene kan ta fra privatpersoner. Prisen det nå koster å annonsere selv er fem tusen kroner.

- Prisen man betaler er 5.000 kroner inklusiv moms. Prisen er satt slik for å være sikker på at det er reelle boliger som legges ut for salg, man får tilgang til landets største boligportal og annonsetypen har ingen tidsbegrensning, slik at den kan ligge ute til boligen er solgt. Vi føler at det er et konkurransedyktig produkt, sier Finn-direktøren.

Mandag 11. januar sendte Konkurransetilsynet ut en pressemelding der de varslet en gjennomgang av Finn.nos priser. Konkurransetilsynet vil undersøke om de gjeldende prisene er i overensstemmelse med kravene som stilles i forskriften.

- Jeg tror det kommer til å bli flere personer som selger selv, sier Thorsen, og opplyser om at annonsen hans så langt har hatt over 1.500 visninger.

Les også: Her er landets grådigste meglere