Det er ikke bare i Oslo høyhusdebatten raser. I turistbygda Flåm i Vestland fylke, skaper nå spenstige hotellplaner til én milliard kroner debatt. Bygget vil ruve 90 meter over bakken.
– Dette bygget blir spektakulært, konstaterer Øivind Wigand, som er ansvarlig for overnatting og servering i Flåm og hotelldirektør ved Fretheim hotell, overfor Nettavisen.
Da de gigantiske planene første gang ble presentert i sommer, slo det ned som «en bombe» lokalt, ifølge Avisa Hordaland.
– Vi kunne bare ha bygget på en fløy i tre på hotellet, men da hadde vi bare fått økt romkapasiteten og ikke fått løst utfordringen med større restaurantkapasitet og den type ting. Samtidig synes vi det hadde blitt kjedelig, sier Wigand.
Gigantiske høyhusplaner setter fyr på debatten: – Hører ikke hjemme her
– Tenke utenfor boksen
Bygningen vil ruve høyt over terrenget innerst i Aurlandsfjorden, og blir bare 27 meter lavere enn Oslos høyeste bygg, Oslo Plaza, som er 117 meter høyt.
Det i en bygd med kun 400 innbyggere, som altså livnærer seg på turister som kommer på besøk. Bygdas mest kjente turistattraksjon er Flåmsbanen.
– Vi vil lage noe som er spektakulært, på toppen av det som gjør at folk kommer hit, som er spektakulær natur. Flere alternativer ble vurdert, men dette prosjektet har nå vokst på oss og er det vi vil gå for, sier hotelldirektøren.
Prosjektet har fått navnet «Varden», og er designet og tegnet av Jensen & Skodvin arkitekter.
– Vi skjønner jo også at det er litt kontroversielt, men man må tørre å tenke litt utenfor boksen. Det har vi virkelig følt at vi gjør. Så har vi fått masse gode tilbakemeldinger, og selvfølgelig også noen mindre gode, forteller Wigand.
Fasaden til høyhuset skal dekkes med stein og glass, slik at det glir mer inn i naturen – og står i stil til fjellene bak.

Freser mot gigantbygg: – Stenger Oslo sentrum for sol
– «High end»-gjester
Med spa og svømmebasseng i toppetasjen, panoramautsikt fra alle de 120 hotellrommene, håper de å kunne tiltrekke seg pengesterke turister som ønsker noe eksklusivt.
– Vi ønsker «high end»-gjester, folk som kanskje blir i flere dager og bruker penger i området. I dag er det mest kortere opphold, og med et slikt bygg vil folk kanskje bli lenger. Det er et gedigent marked der ute for folk som bare ønsker seg til et sted fordi hotellet er så spektakulært, sier Wigand.
Bak prosjektet, som ble påbegynt for to år siden med mål om å øke hotellkapasiteten i bygda, står reiselivsaktøren Norway's Best.
– Vi ser jo at det er en endring i reiselivet, og pandemien har forsterket det. Et element er også å møte framtida, og dette er et produkt som vil være aktuelt hele året og skal tiltrekke seg folk som søker et spektakulært hotell med attraktive funksjoner, sier leder for stabsfunksjoner i Norway`s Best, Arve Tokvam, til Nettavisen.
– Men er det verdt en prislapp på én milliard kroner?
– Vi tror at det for oss er verdt å legge så mye i et hotell på sikt, men klart at vi trenger kapital. Den jobben er ikke ferdig ennå, sier Tokvam.
I de økonomiske kalkylene har de lagt inn en rompris på 2500–3000 kroner per døgn, med 50 prosent belegg gjennom hele året.

Uvanlige boligplaner får naboene til å rase: – Hvorfor skal det presses på oss?
– Passer ikke her
Reaksjonene har imidlertid ikke latt vente på seg. Både arkitekter og lokalpolitikere har vært skeptiske.
– Høyhus har sine fordeler og ulemper, og arkitektonisk er det spenstig, men det passer ikke inn her, sier kommunestyrerepresentant John Håland (MDG) til Nettavisen.
Håland mener høyhuset vil bli et fremmedelement i den populære turistbygda med fjorder og høye fjell.
– Jeg tenker at et slikt bygg på 90 meter punkterer noe i landskapet og landskapsrommet i Flåm. Det passer ikke i en liten fjordbygd som her. Det vil bli for dominerende i bygda, konstaterer han, og samtidig legger til:
– Det er jo bare å gå litt opp i lia, eller opp på en av de utallige fjelltoppene for egen maskin om du vil ha utsikt.
– Bare et postkort?
Men Wigand og Tokvam slår tilbake mot kritikken, selv om de ønsker debatten velkommen.
– Vårt forslag er et bidrag til å ta en debatt om hva som skal være tillatt og ikke ute i distriktene. Debatten er viktig å ta, for hvorfor skal du sette begrensninger på noe her som kanskje er tillatt andre plasser, sier Tokvam, og samtidig påpeker:
– Det blir jo bygd veldig mange svært inngripende veianlegg her i landet, som raserer store naturområder. Det blir det sjeldent debatt om, men når vi skal bygge et sånt hotell i Flåm så blir det en enorm diskusjon for noe som har et minimalt naturinngrep.
Wigand mener det må bli slutt på tankegangen om at alt må være som det har vært:
– Høyden er kontroversiell, men spørsmålet er da om Flåm for evig skal være et postkort – eller ønsker man utvikling, tilflytting og samfunnsutvikling. Da må man tørre å gå litt på kompromiss med seg selv, sier han.
– Er nok turister
MDG-politikeren understreker at folk kommer til Flåm for å se på naturen, og mener derfor at et høyhus som trekkplaster er unødvendig.
– Hva tenker du da om de som sier at dette skal bygges for å trekke enda flere turister til Flåm?
– Du kan jo heller stille spørsmål om det kanskje er nok turister i Flåm. Om sommeren er det jo bra med turister, og om vinteren har man bra kapasitet på hotellene, sier Håland.
MDG-politikeren livnærer seg selv på turister i Flåm, og driver selv en campingplass og et vandrerhjem.
– Det kan hende jeg kaster stein i glasshus, men det vil uansett ikke være i konkurranse mot meg. Men det vil jo sette et preg på bygda som jeg tenker at vi kanskje ikke trenger, sier han.
– Kanskje om 6–7 år
Det er nå opp til politikerne i Aurland kommune å avgjøre om de skal si ja til høyhusplanene.
– Prosjektet vil bli vurdert i forbindelse med arbeidet med kommunedelplanen, som skal være ferdig neste høst. Så i løpet av halvannet år så må vi få svar på om dette inngår i det som kan være mulig å realisere, sier Tokvam, før han avslutter:
– Jobben vår nå blir å få kommunisert til lokalsamfunnet alle positive synergier med prosjektet.
Dersom de får et ja fra politikerne, er planen at høyhuset skal stå ferdig om 6–7 år.