*Nettavisen* Økonomi.

Spenning før Gjedrem-tale

Makroøkonomene venter i spenning på hva sentralbanksjef Svein Gjedrem vil si i sin årstale i kveld. I fjor åpnet Gjedrem for rekordlav rente.

17.02.05 07:27

En gang i året inviterer Norges Bank kremen av norsk næringsliv og maktelite til festligheter. Sentralbanksjef Svein Gjedrem holder før middagen på Grand Hotel sin årlige tale, der han vurderer norsk økonomi.

I forkant av talen knytter det seg stor spenning til hvilke momenter sentralbanksjefen vil trekke frem.

Mye prisvekst-prat

- Vi venter spent på om Gjedrem vil si noe om utviklingen av pengepolitikken, og nedjustering av inflasjonsmålet. I tillegg tror vi kanskje han vil si noe om hvordan en sentralbank skal opptre i en situasjon med langvarig lav prisvekst, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets til TV 2 Nettavisen.

Aamdal håper sentralbanksjefen forteller hvordan de har planer om å nå inflasjonsmålet uten å sette i gang en høy lønnsvekst.

I fjor åpnet Gjedrem for flere rentekutt, selv om styringsrenten allerede lå på til da rekordlave to prosent. Bare en måned etter kuttet Gjedrem renten til 1,75 prosent.

Siden mars 2004 har det ikke vært noen endringer på rentefronten fra Norges Bank. En av årsakene til at Gjedrem ønsket seg en lavere rente, var for å få opp inflasjonen.

I fjor på denne tiden lå årsveksten på 0,1 prosent.

I løpet av det siste året har Gjedrem signalisert at det ikke lenger er like viktig å nå inflasjonsmålet på 2,5 prosent innen to år. De siste tallene fra Statistisk sentralbyrå viser en vekst i kjerneinflasjonen på 0,7 prosent. Med andre ord har situasjonen bedret seg, selv om det er marginalt.

Ikke enig i rentepolitikk

Klikk på bildet for å forstørre.

Også sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities ser for seg at sentralbanksjefen vil snakke om den lave renten.

- Gjedrem bør si noe om hvordan en lav rente i lang tid virker i forhold til stabiliteten i norsk økonomi. Han bør si at Norges Bank selvfølgelig følger med på boligmarkedet og låneveksten, sier Andreassen til TV 2 Nettavisen.

Men økonomen i First Securities mener forholdet mellom norske og utenlandske renter er den viktigste faktoren.

- Jeg mener det ikke er noen grunn til å binde norske renter kliss opptil europeiske renter. Når utviklingen ute og her hjemme går i ulik retning, bør ikke norske renter være bundet opp til utenlandske, mener Andreassen, som påpeker at styringsrenten her hjemme allerede ligger under nivået hos våre viktigste handelspartnere.

Andreassen tror ikke det vil bli mindre attraktivt å investere i Norge selv om styringsrenten ligger mellom 0,5 og ett prosentpoeng høyere.

Gleder seg likevel

Sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets tror ikke årets tale vil innholde klare signaler til markedet om renteutviklingen fremover.

- Gjedrem vil nok helst rette talen inn mot pengepolitiske problemstillinger. Han kan for eksempel ta opp problemer i norsk økonomi i forhold til at utlånsveksten er høy, mens prisveksten og renten er lav, og hvilke utfordringer han står overfor, sier Bruce til TV 2 Nettavisen.

Nordea-økonomen mener Norges Bank-sjefen kan trekke frem farene ved å holde renten lav, men at Norges Bank vil signalisere at de holder seg i ro for å se hva som skjer i det store utland.

Bruce tror imidlertid ikke at talen vil inneholde store overraskelser.

- Men det blir spennende uansett, avslutter økonomen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.