*Nettavisen* Økonomi.

Sperrer hundrevis av kredittkort

Helgeland Sparebank sperrer nå kortene til 700 av sine kunder.

28.10.09 17:01

Det skriver Rana Blad.

Innbruddet skjedde for noen uker siden i en datasentral som registrerer og lagrer informasjon etter Visa- og Mastercard-kunder har brukt kortene sine i Spania.

Har ditt kredittkort blitt misbrukt? Ta kontakt på vaktsjef@nettavisen.no

Hvor stort omfanget av tyveriet er, og derigjennom hvor mange bankkunder som er berørt, er ikke ennå kjent. I teorien kan det gjelde kunder i alle europeiske banker.

Bakgrunnen er et datainnbrudd i en sentral i Spania hvor kortnumrene til bankkunder over hele Europa ble stjålet.

Norske, og helgelandske, bankkunder er intet unntak. En rekke av landets banker har fått varsel om at deres kunder er blant dem som kortnummeret er stjålet til. Det skal ennå ikke være registrert svindelforsøk, men bankene tar situasjonen på alvor.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Hugo Charles Hansen (Helgeland Arbeiderblad)

Har ringt 700 kunder
Produktsjef Anniken Wenngren hos Helgeland Sparebank forteller at de fikk beskjed torsdag om at svært mange av deres kunder er berørt.

- Det gjelder kortnumrene til 700 av våre kunder. Selv om det ikke er registrert noe direkte svindelforsøk, tar vi det så alvorlig at vi velger å sperre kortene, og tilby disse kundene nytt kort. Det kan vi imidlertid ikke gjøre uten å ha varslet dem. Vi har hatt litt av en jobb med å ringe alle disse kundene siden sist torsdag. Men vi velger å gjøre dette som et føre-var-tiltak, sier Wenngren til Rana Blad.

Og skal vi tro produktsjefen setter bankkundene pris på dette.

- Ja, de er utrolig takknemlige for at vi tar disse forholdsreglene, sier hun.

I teorien kan alle som har vært i Spania og brukt bankkort i løpet av 2009 være berørt, men langt fra alle disse kortnumrene er blant de stjålne.

- Vi oppfordrer uansett alle de blant våre kunder som har vært der, å følge med og sjekke kontoene sine ekstra nøye, sier Wenngren.

Overvåker kortene
Ikke alle bankene velger å gå like langt som Helgeland Sparebank, og velger andre tiltak.

Finansrådgiver Ann-Brith Greva hos Nordlandsbanken forteller at også kortnumre tilhørende deres kunder er blant de stjålne.

- Vi har imidlertid intensivert overvåkingen av kontobevegelser, særlig for disse. Per i dag er det ikke oppdaget noe svindelforsøk. Uansett vurderes situasjonen fortløpende, og vurderer tiltak. Skulle likevel noen av våre kunder være bekymret, kan de ta kontakt, så skal de få nye kort, opplyser Greva.

Overvåking
Banksjef Svenn Harald Johannessen hos Nordea i Mo i Rana, sier de ikke har fått noen informasjon om at noen av deres kunder lokalt skal være berørt.

- Jeg vet imidlertid at dette er tilfelle andre steder i landet, og at det har blitt sperret kort. Og vi prioriterer god overvåking av transaksjoner på de aktuelle kontoene, sier Johannessen.

Hos SpareBank 1 Nord-Norge, har banksjef på Mo Øyvind Karlsen ikke oversikt om noen lokale kunder er berørt, han vet imidlertid at banken sentralt er varslet om at kortserier hos dem er stjålet.

- Dette håndteres av en egen avdeling i banken. Kortene overvåkes, og vi vurderer hvilke tiltak som eventuelt skal iverksettes. Kundene våre skal imidlertid være trygge på at de ikke skal lide noen belastning dersom noe skulle skje. Oppfordringen er for øvrig at kundene våre følger med kontoene og ikke nøler med å ta kontakt dersom de registrer noe de syns er unormalt, sier Karlsen.


Les flere saker i Rana Blad

Har ditt kredittkort blitt misbrukt? Ta kontakt på vaktsjef@nettavisen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.