*Nettavisen* Økonomi.

Spetalen gir Røkke fornyet tillit

Foto: Scanpix

Superinvestor Øystein Stray Spetalen har sikret seg aksjer for et åttesifret beløp i Røkke-kontrollerte Aker. Foreløpig har det vært så som så med avkastningen.

14.09.04 14:01

- Modellen er genial, den er briljant. Jeg tror at for Kværner-aksjonærene er dette helt fantastisk, uttalte Øystein Stray Spetalen da Kjell Inge Røkke presenterte planene om å fusjonere Aker RGI og Kværner i mai i år.

Da hadde Stray Spetalen og kompisen Jan Haudemann Andersen nylig spandert over 20 millioner kroner hver og kjøpt seg kraftig opp i Kværner.

Til tross for lovordene, benyttet Spetalen sommeren til å snike seg ut av Kværner. 26. juli datt han ut av lista over de 20 største aksjonærene i selskapet. Trolig kunne han notere seg for en pen gevinst i kjølvannet av det korte Kværner-eventyret; i mai var aksjekursen rundt 100 kroner, mens den i mesteparten av juli måned lå over 110.

Satser på Røkke igjen
Nå tar Øystein Stray Spetalen sats igjen og spanderer noen millioner på et selskap dominert av Kjell Inge Røkke. Ifølge en fersk aksjonærutskrift som TV 2 Nettavisen har innhentet, har Spetalen sikret seg 189.500 aksjer i Aker ASA, som debuterte på børs 8. september. Det gjør at Spetalens selskap Tycoon Industrier figurerer på lista over de ti største aksjonærene.

Aker ASA er resultatet av fusjonen mellom Aker RGI og mesteparten av den operative virksomheten i gamle Kværner. Holdingselskapet eier blant annet en kontrollerende eierpost i Aker Kværner og Aker Yards, som også er notert ved Oslo Børs. Tilbake i Kværner ligger en lang rekke problemengasjementer, inkludert Sea Launch, Philadelphia-verftet og den britiske pensjonskassen.

Spetalen har trolig kjøpt Aker-aksjene for rundt 60 kroner per stykk, som var kursnivået de to første dagene etter børsdebuten. Til sammen har aksjekjøpet kostet Sandefjord-mannen cirka 11 millioner kroner.

Foreløpig har det ikke gitt den helt store uttellingen. Etter å ha vært helt nede i 55,50 kroner i går, blir Aker-aksjen tirsdag omsatt for 57 kroner.

Fint selskap

Flere kjente investornavn figurerer høyt på lista over de største aksjonærene i både Aker og Kværner. Blant dem er Wilhelmsen-familiens investeringsselskap Toluma, Jan Haudemann Andersen, Ove Henning Dahl, Terje Arnulf Johansen og Steinar Lindeberg.

Felles for samtlige er at de fikk Aker-aksjene som et resultat av at de er storaksjonærer i Kværner: Fusjonsavtalen foreskrev at Kværner-aksjonærene skulle få utdelt én Aker-aksje for hver aksje de eide i Kværner.

Øystein Stray Spetalen var ikke tilgjengelig for kommentar da TV 2 Nettavisen forsøkte å få fatt i ham tirsdag formiddag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.