*Nettavisen* Økonomi.

Spetalen har 1,7 milliarder på bok

Foto: Lien, Kyrre (SCANPIX)

Investor Øystein Stray Spetalen tror dommedag kommer til Vesten og setter alt han har på bankbok.

15.02.10 12:29

De siste årene har investor Øystein Stray Spetalen (47) solgt to trededeler av alt han eier og satt 1,7 milliarder på bankbok.

- Nå har jeg solgt det aller meste ja. Alle sier at det dummeste en gjør er å ha penger i banken. Jeg er helt sikker på at der skal pengene være de to-tre neste årene, sier Spetalen til Dagens Næringsliv (DN).

Ifølge DN var Spetalen, via investeringsselskap Ferncliff, god for 2,7 milliarder kroner sommeren 2009.

Spetalen tror Vesten står foran en stor og langvarig økonomisk depresjon.

Han mener hovedproblemet med aksjemarkedene er at de fleste av handlene skjer mellom folk som administrerer andre folks penger.

- Det gjør at de ikke legger normale risikovurderinger til grunn. Det gir ekstreme spekulasjonsbobler og verdivurderinger på mange selskaper som ikke har rot i virkeligheten, sier han til DN.

Asia tar over
Utviklingen i Asia er en av hovedårsakene til at Vestens økonomi vil gå utforbakke, mener Spetalen.

Asia, verdens nye økonomiske vekstmaskin, vil sakte men sikkert redusere Vestens historiske posisjon i verdensøkonomien.

Spetalen viser til at de vestlige landene har fått en kortsiktig effekt av å overføre sin produksjon til lavkostland. Land som Spania og Hellas, som for ikke lenge siden var europeiske lavkostland og produserte masse varer og tjenester, har nå blitt utkonkurrert av andre produksjonsmaskiner.

Spetalen sier til DN at han mener at vårt velferds- og samfunnssystem er blitt avhengig av Dow Jones-indeksen. Faller det amerikanske aksjemarkedet 50 prosent er det vesentligste av det norske oljefondet tapt, mener Spetalen.

Et tredje problem for vestlige land er velferdsmodellene. Snart vil flere land snart finne ut at de ikke har mulighet å finansiere høye sosiale velferdsordninger.

– Velstanden i Vesten må ned. De sosiale velferdsordningene en har hatt, vil det ikke lenger være penger til å betale for, sier Spetalen til DN.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.