Øystein Stray Spetalen tar i VG i dag et kraftig oppgjør med det norske skattesystemet. Han angriper Høyre – og SV, som han mener reduserer verdiskapningen og kun vil skape flere – fornøyde – NAV-ere.

– Påstandene om at de rike har fått skattelette kommer fra en mann som gjennom SVs politikk kun vil skape færre gode skattebetalere og flere fornøyde NAV-klienter, sier Spetalen til VG og sikter til SV-leder Audun Lysbakken.

Ifølge Spetalen betaler landets 10 prosent rikeste mer skatt til fellesskapet enn noensinne før.

Les også: Finanskjendiser kjøper seg opp i Norwegian

Mangemilliardæren understreker at han ikke er ute etter å betale mindre skatt selv, men roper et varsko om at fokus må over på at Norge har et urettferdig skattesystem som via formueskatten straffer de som investerer i arbeidsplasser, og som samtidig belønner styrtrike boligbaroner som slipper unna med nesten null skatt. Han mener denne urettferdigheten også fører til at mange rike flykter Norge.

Høyre får også sterk kritikk. Spetalen mener årsaken til at Høyre ikke leder an i å endre skattesystemet er at mange av deres økonomiske velgjørere sitter i eiendom.

Les også: Spetalen rasende etter DN-kommentar

SV-leder Audun Lysbakken er ikke enig i kritikken av SV, men sier seg enig i Spetalens kritikk av Høyre.

- Jeg er helt enig i at vi må ha et skattesystem som bidrar til at investorer ikke putter pengene i eiendom i stedet for industri og næringsutvikling, sier han blant annet til VG.

Les også: Audun Lysbakken hardt ut mot skipsreder Torstein Hagen

Finanspolitisk talsmann i Høyre, Henrik Asheim, avviser at Høyre tar hensyn til rike givere i partiets skattepolitikk. Men også Asheim mener at Spetalen har mange gode poenger vedrørende skattebyrden på investering i arbeidsplasser versus eiendom.

Les også: SV hadde finansministeren da Norge ble skatteparadis for skipsreder-milliardærer