Gå til sidens hovedinnhold

Spetalen ut mot bitcoin: - Bare tull og tøys

Investor og mangemilliardæren Øystein Stray Spetalen (58) mener vi klarer oss fint med de betalingssystemene som finnes

I et større intervju med Dagens Næringsliv, sier Stray Spetalen at den digitale mynten ikke er stort å skryte av.

– Det eneste jeg har laget en analyse av er at bitcoin i dag konsumerer like mye energi som hele Norges energiforbruk. Det er ekstremt miljøfiendtlig. Hvis man virkelig mente noe om bitcoin burde myndighetene og EU forby dette med en gang. Da kutter man CO2-utslippet betraktelig, sier han, og betegner det som en tullevaluta.

– Det er bare tull og tøys. Vi klarer oss fint med de betalingssystemene som er i dag.

Bitcoin har det siste året steget enormt i verdi, der både Elon Musks Tesla og KJell Inge Røkke via et av Akers datterselskap, har investert betydelige summer.

Les: Ekstrem ny Bitcoin-rekord: – Dette er i ferd med å bli legendarisk

Spetalen viser også til at nordmenn det siste året har investert mer i børsen enn noen gang før. Hele 90.000 av oss kjøpte aksje for første gang, i 2020. Og han peker på at selv om mange av selskapene det investeres i vil bli en suksess, er det mange som ikke blir det og folk vil tape pengene de har investert.

Investoren peker også på at psykologien i aksjemarkedet ofte er sånn at frykten for å gå glipp av en gevinst er mye større enn frykten for å gå på et stort tap. Grådighet kjenner ingen intelligens, sier den erfarne investoren til DN, og viser til hvordan markedene har gått sterkt oppover siden kollapsen på nyåret i fjor.

Les også: Øystein Stray Spetalen i hemmelig møte med Israels ambassadør: – Ingen kommentar