Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Spilleautomater dobler Norsk Tipping

Automatbransjen er dobbelt så stor som Norsk Tipping, og omsatte for over 20 milliarder i fjor. Eksperter advarer mot spillegalskap.

Omsetningen på norske spilleautomater endte trolig på godt over 20 milliarder kroner i fjor, en vekst på fem milliarder i forhold til året før. Det viser tall Aftenposten har innhentet.

Justisdepartementet innførte i 1997 et tak på antall spilleautomater i Norge. Siden er antallet automater sunket fra rundt 35 000 til 17 000. Automatene omsetter likevel for dobbelt så mye som alle spillene til Norsk Tipping til sammen.

Flere av aktørene i automatbransjen opplyser at til Aftenposten at det ligger bevisste, strategiske valg bak den voldsomme omsetningsveksten.

Maskinparken er utskiftet til fordel for maskintyper som er mer populære og som fører til økt spill. Dette er aggressive og raske maskiner som eksperter på spillegalskap advarer mot.

Flere automater er også satt ut på kiosker og bensinstasjoner som er åpne 24 timer i døgnet. I tillegg tømmes maskinene oftere og vedlikeholdet er bedre for å unngå at maskiner står ubrukt med teknisk feil.

Norsk Tipping har fått monopol på spilleautomater fra 1. januar 2006. De nye spilleautomatene blir "snillere", og skal utbetale premier i form av en papirkvittering som innløses i en kasse. I dag skjer hvert spill med intervaller på 1,5 sekunder. Av hensyn til de spillegale skal denne tiden økes betraktelig.

Regjeringen har bevilget 933 millioner kroner i et erstatningsfond som skal deles mellom de frivillige organisasjonene som kompensasjon for bortfall av automatinntektene.

(NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!