Den splitter nye barnehagen står ferdig og er klar for 110 barn. Men de får ikke bruke barnehagen fordi fortauet ikke er ferdigstilt.
Samtidig brukes midlertidige barnehagelokaler noen meter unna langs den samme veien, mens den nye barnehagen står stengt.
I 2015 fikk selskapet Norlandia godkjenning for å bygge barnehage på Voksentoppen i Vestre Aker i Oslo.
– Det har vært så mye frem og tilbake, at når jeg skal forklare dette må jeg hente frem papirene, sier direktør Kristin Voldsnes i Norlandia.
Les mer: 1,5 mill til kunstprosjekt: – Hvorfor må alt nytt være stygt?
– Frustrerende
Kommunen godkjente barnehagen, da det var behov for flere barnehageplasser i området.
I sommer sto barnehagen klar med åtte avdelinger og plass til 110 barn.
Men de får ikke lov til å åpne barnehagen.
Og det hele er på grunn av en gammel vei.
– Barnehagen ligger på et område med en gammel reguleringsplan, og det er en vei opp til barnehagen. Da må det naturlig nok være et fortau til den nye barnehagen, det har vi stor forståelse for. Som kommunen er vi opptatt av barn, foreldre og ansattes sikkerhet sier Voldsnes.
Les også: Ekstremt kaos i Oslo-gate: Her gir bussjåføren opp
Så langt så greit.
– Men vi får ikke midlertidig brukstillatelse eller ferdigattest før den veien er oppgradert.
Norlandia har hele veien forsikret om at de ønsker å oppgradere veien for å få et fortau. Problemet ligger i at veien er regulert etter en 30 år gammel reguleringsplan. Og hvis Norlandia dermed startet oppgraderingen, kunne de risikere å oppgradere i henhold til en plan som uansett skulle skrotes.
For å ytterligere komplisere det skal også OBOS bygge nye boligfelt i området. Dermed kunne Norlandia risikert å oppgradert fortauet, for deretter å ha endt opp med at OBOS måtte betale for å rive oppgraderingen og bygge nytt.
Les mer: Oslo går på milliardsmell: Legger frem krisebudsjett
Norlandia søkte dermed Plan- og bygningsetaten (PBE) om midlertidig brukstillatelse frem til veien er i orden. Men det førte til avslag - fordi PBE mener det er ingen garanti for at de faktisk bygger fortauet.
Dermed sa Norlandia at de kunne stille sikkerhet for kostnadene ved bygging av fortauet. Men heller ikke det var godt nok for PBE. Den 30. juli dunket avslagsbrevet inn i postkassen.
Samtidig har Norlandia fått lov til å bruke lokaler de eier i det gamle astmasenteret på Voksentoppen til en midlertidig barnehage, som er nærmest vegg i vegg med den nye barnehagen.
– Det oppleves som et paradoks for oss og foreldre at veien opp til barnehagen er i bruk i dag, men at barnehagen likevel ikke kan få midlertidig brukstillatelse når belastningen på veien vil være den samme, sier barnehagedirektøren.
Les mer: Lan Marie og ektemannen selger leiligheten: Flytter til foreldrene
Frem til barnehagen har en brukstillatelse, skal barna gå i midlertidige lokaler, og det skal komme inn 38 nye barn til opptaket i høst.
– Foreldrene er frustrert over at den nye barnehagen ikke kan tas i bruk når den står ferdig. En frustrasjon vi deler med foreldrene. Vi har overfor foreldrene tatt selvkritikk på at vi har undervurdert saksbehandlingstiden, samtidig har vi god dialog med Bydel Vestre Aker, sier Voldsnes.
– Som tatt ut av en komiserie
Øystein Sundelin er Oslo Høyres gruppeleder, og mener kommunen må få ut fingeren og gi en midlertidig tillatelse, så barnehagen får åpnet.
– Dette kunne vært tatt rett ut av komiserien «Etaten» med Atle Antonsen. Et tragikomisk eksempel på kommunalt byråkrati på sitt verste, sier Sundelin til Nettavisen.
«Etaten» er en NRK-serie med Atle Antonsen i hovedrollen som er en satire på en lokal plan- og bygningsetat hvor ikke alt går veldig effektivt.
– Dessverre er det ingenting å le av, for dette innebærer at 115 barn nå ikke får starte i en flott ny barnehage slik de lenge har gledet seg til. Det gir med all respekt ikke mening at foreldrene må levere barna i midlertidige lokaler bare noen meter lengre inn i en vei som har ligget der i femti år, i stedet for i den nye barnehagen. Ironien ligger også i at foreldrene uansett må benytte denne veien som altså nå ikke er godkjent.
Les også: MDG-Bergs klima-gravemaskin stanses av Israel-boikott
Han mener det er en enkel sak for byrådet å fikse, om de bare ønsket det.
– Høyre har respekt for jobben som gjøres i kommunens etater, men den kan de gjøre selv om barnehagen tas i bruk. Det eneste som kreves her er at byråden tar ansvar og instruerer etaten til å gi barnehagen dispensasjon fra rekkefølgekravet. Dette kan ordnes på fem minutter, hvis byråden vil. Jeg skulle likt å vite om det samme ville skjedd om barnehagen var kommunal.
Byrådet svarer
Byrådssekretær Stian Bjørnøy (MDG) svarer på vegne av byråd Lan Marie Berg.
– Vi ønsker at barnehagen skal åpnes så raskt som mulig. Det står ikke på Oslo kommune eller byrådet, men på Norlandia som ennå ikke har holdt avtalen som er inngått. De er forpliktet til å bygge et fortau utenfor barnehagen. Det er helt vanlig med fortau utenfor barnehager og andre bygg, og det er helt vanlig at man gjør det på denne måten, sier Bjørnøy til Nettavisen.
De vil ikke rikke på vedtaket, og forventer at Norlandia bygger fortauet før de får lov til å åpne barnehagen.
– Det er viktig at dette fortauet kommer på plass raskt, blant annet for å sikre at barna og andre i området kan bevege seg trygt. Norlandia har vært kjent med kommunens holdning i flere år, og de har vært klar over risikoen knyttet til å vente med å opparbeide fortauet.
Les også: Storm etter vegan-debatt: – Helt uaktuelt at de skal få statsstøtte
– Byrådet kan heller ikke risikere at skattebetalerne må ta regningen. Det har vært mye dialog mellom kommunen og Norlandia i denne saken. Kommunen står klar til å behandle saken raskt. Nå står det på Norlandia, men om det kan bidra til fortgang tar vi gjerne et møte for å finne ut hvordan vi raskest mulig kan få opparbeidet fortauet og få tatt i bruk barnehagen, sier han.
Barnehagedirektør Kristin Voldsnes kjenner seg ikke igjen i byrådets uttalelser.
– Norlandia kjenner seg ikke igjen i byrådets uttalelse. Vi har fulgt alle regler og også tilbudt sikkerhet for kostnadene ved bygging av fortauet og har aldri ment at skattebetalerne skal ta denne kostnaden. Det vi ikke kunne forutse var at saksbehandlingstiden til byrådet var 1, 5 år for å få godkjent ny reguleringsplan. Vi setter imidlertid stor pris på at kommunen vil behandle saken raskt til beste for barn og foreldre, sier hun til Nettavisen.