Gå til sidens hovedinnhold

Sportsbutikkene sliter, salget falt i januar

Veksten i detaljhandelen i januar var klart lavere enn det ekspertene hadde ventet, og sportsbutikkene gjorde det dårlig.

Veksten i detaljhandelen i årets første måned ble beskjedne 0,5 prosent, mens markedsforventningene tilsa en vekst på 1,2 prosent. Det vil si, DNB Markets så for seg en vekst på 0,5 prosent og hadde altså innertier.

Den svake veksten kommer etter det overraskende store fallet i desemberhandelen.

Statistisk sentralbyrå (SSB) skriver at det først og fremst var salget i byggevareforretninger og apotek som bidro til veksten. Det samme gjorde butikker med salg av møbler.

Mildt og snøfattig

De som selger sportsutstyr og dagligvarer, hadde derimot nedgang i omsetningsvolumet. Nedgangen til sportsbutikkene henger sammen med at det har vært en mild og snøfattig vinter i deler av landet.

Dette kan ha ført til dårligere salg av vintersportsutstyr. Den milde vinteren var en medvirkende forklaring til at G-sport og Intersport gikk konkurs tidligere i vinter.

DNB Markets skriver at det kraftige fallet i detaljhandelen på 2,0 prosent fra november til desember skyldes delvis at Black Friday løftet omsetningen i november. Men forbruket var uansett mot slutten av fjoråret.

Åpenbart svakere

Dermed blir også farten inn i 2020 svakere. Selv om Norges Bank har ventet at forbruksveksten vil avta, har utviklingen vært på den svake siden. DNB tror på en moderat forbruksvekst fremover.

Handelsbanken Capital Markets skriver i sin morgenrapport at trenden åpenbart er svakere enn forventet. Trenden har vært negativ siden midten av 2019. Forbrukertilliten har også festet seg på et lavere nivå, så alt i alt ser ikke Handelsbankens eksperter for seg noen kraftig rekyl i detaljomsetningen i år.

Kommentarer til denne saken