*Nettavisen* Økonomi.

Spotify vokser – men taper milliarder

VOKSER: Spotify har 299 millioner månedlige aktive brukere - 67 millioner flere enn for et år siden.

VOKSER: Spotify har 299 millioner månedlige aktive brukere - 67 millioner flere enn for et år siden.  Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Spotify med driftsunderskudd på 1,78 milliarder kroner. Gründerne sitter igjen med milliardgevinst etter ellevill børsoppgang.

29.07.20 13:50

Onsdag legger Spotify fram resultatene for perioden 1. april til 1. juli. Strømmetjenestens samlende inntektene utgjorde 20,1 milliarder kroner.

Mens inntektene fra premiumabonnement øker, faller annonseinntektene med 21 prosent.

Antallet premiumabonnenter er nå 138 millioner, en økning på 27 prosent. Totalt har Spotify økt antallet månedlige, aktive brukere med 29 prosent til 299 millioner.

Spotify rapporterer et tap på 1,78 milliarder kroner på driften i tredje kvartal og et resultat før skatt i samme periode på 4,85 milliarder kroner.

Klikk på bildet for å forstørre. GRÜNDERNE: Daniel Ek (venstre) og Martin Lorentzon har på papiret tjent milliarder på Spotifys børsoppgang, ifølge Dagens Industri. I fjor ble det klart at gründerhistorien skal bli film – basert på en uautorisert biografi om strømmetjenesten. Bildet er fra 2009.

GRÜNDERNE: Daniel Ek (venstre) og Martin Lorentzon har på papiret tjent milliarder på Spotifys børsoppgang, ifølge Dagens Industri. I fjor ble det klart at gründerhistorien skal bli film – basert på en uautorisert biografi om strømmetjenesten. Bildet er fra 2009.  Foto: Spotify Ltd

Les også: Strømmetallene i været for Spotify i Q1

Sterk oppgang på børsen

Spotify-aksjen har steget over 96 prosent de siste tre månedene, noe som har gitt milliardgevinst for gründerne. Dagens Industri skriver at Daniel Ek og Martin Lorentzon nå er gode for rundt 92 milliarder kroner.

DI skriver at Ek har aksjer som er verdt rundt 38 milliarder kroner, og at han på papiret har blitt 16 milliarder kroner rikere bare i 2020. Lorentzon har aksjer verdt over 54 milliarder kroner.

Klikk på bildet for å forstørre. Spotify-aksjen steg fra 117 dollar 16. mars til over 280 dollar i juli. Onsdag har aksjen falt til 267 dollar per aksje.

Spotify-aksjen steg fra 117 dollar 16. mars til over 280 dollar i juli. Onsdag har aksjen falt til 267 dollar per aksje. Foto: Skjermbilde

Børsoppgangen kommer imidlertid med en bismak for Spotify:

Teknologigiganten skriver at driftskostnadene var på 646 millioner euro i andre kvartal, 48 prosent høyere enn i tilsvarende periode i fjor - og langt mer enn Spotify hadde forventet. Det skjer på grunn av ekstrakostnader knyttet til børs-relaterte kostnader.

De «sosiale kostnadene» knyttet til høyere aksjekurs gjennom kvartalet gjorde at strømmetjenesten satt igjen med ekstrakostnader på 126 millioner euro mer enn planlagt. Kostnadene kommer som følge av høyere lønn og bonus til de ansatte, inkludert en aksje-basert kompensasjonsordning.

Les også: Nettavisen med «Netflix»-abonnement som gir deg over 70 norske lokalaviser

Tilbake til normalen – har signert megastjerner

Spotify anslår at antall månedlige aktive brukere vil nå 312–317 millioner i tredje kvartal og 328–348 millioner i fjerde kvartal. Samtidig tror strømmetjenesten at driftsresultatet vil ende med et tap på mellom 70 og 150 millioner euro i tredje kvartal og mellom 45 og 145 millioner euro i fjerde kvartal.

Strømmetjenesten skriver at de fleste verdensdeler nå lytter til musikk og podkast på samme måte som før koronapandemien, med unntak av Latin-Amerika, som lytter 6 prosent mindre enn tidligere.

– Forbrukertrendene har begynt å normalisere seg også: Lytting i bilen var 10 prosent lavere enn nivået før covid-19, og har bedret seg fra et fall på 50 prosent i april, skriver Spotify.

Tidligere denne måneden lanserte teknologigiganten sin første «vodcast» – podkast på video, for å øke engasjementet rundt podkast-satsingen ytterligere.

Spotify har også fått med Kim Kardashian West og Michelle Obama på laget med eksklusive podkaster. Obama-episoden skal etter planen lanseres onsdag.

Les også: Norsk kjempeavtale i Asia: – Teknologieksporten fra Norge skjer nå

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag