Etter at Spotify har lovet å merke Covid19-innhold bedre og bli mer bevisst på hva slags innhold som publiseres, har børsverdien tatt seg opp igjen.

Men det hadde markant effekt på markedsverdien av Spotify at Neil Young, og etter hvert Joni Mitchell og Nils Lofgren, trakk sine musikkataloger ut av den Stockholm-baserte strømmegiganten.

Den 22. januar, noen dager før Neil Young slapp sin bombe, lå Spotifys markedsverdi på om lag 37,5 milliarder dollar - 29. januar, da bråket var på sitt mest intense og flere artister hadde kastet seg på boikotten, lå markedsverdien på 33,1 milliarder dollar, viser tall fra companiesmarketcap.com.

Les også: Spotify tar grep etter at Neil Youngs musikk ble fjernet: - Vi har en plikt til å gjøre mer

Men uavhengig av Young/Rogan-bråket har Spotify falt kraftig i verdi det siste året. I februar 2021 nådde selskapet sin hittil største markedsverdi, 69 milliarder dollar - 31.januar var Spotify verdt 37,5 milliarder dollar.

- Kunne vært langt verre

Med andre ord, papirverdier for 4,4 milliarder dollar, eller 39,2 milliarder kroner, var forduftet i løpet av en uke.

Men selv om artister som Neil Young og Joni Mitchell har en gedigen plass i rockhistorien og blant de største og mest velrennomerte katalogene, kunne krisen blitt langt verre for Spotify.

Les også: Bare Egil truer med å legge ut mer musikk på Spotify

Av Spotifys omsetning på nær 10 milliarder dollar, står strømme-abonnementer for nær 85 prosent. Selskapets reaksjon på bråket har nok sørget for at det ikke kommer en masseutmelding blant strømmekjempens 170 millioner abonnenter, men episoden kan dempe veksten, tror Reuters-kommentator Karen Kwok:

- Dersom en artist med langt større makt, for eksempel Taylor Swift, kastet seg på saken, ville det ha forårsaket langt større skade, skriver Kwok i sin kommentar.

Taylor Swift var Spotifys nest mest strømmede artist i 2021, etter Bad Bunny, som hadde 9 milliarder strømminger uten å ha gitt ut et album det året.

Les også: Spotify fjerner Neil Youngs musikk

- Ikke populært med sensur

Joe Rogans podcast er til sammenlikning den desidert mest nedlastede. Og satsingen på podcaster har bidratt til at Spotify kan tilby noe mer enn konkurrenter som Amazon og Tidal, som i stor grad tilbyr den samme musikken.

Markedsanalytikere i Emarketer har tidligere anslått at Spotify snart kan gå forbi Apple som største podcast-aktør.

Ifølge Reuters har Spotify betalt 100 millioner dollar (900 millioner kroner) for å få eksklusive rettigheter til Rogans podcaster.

Å måtte merke innholdet med advarsler kan gå utover publikumsappellen, tror Kwok.