Den norske kunstneren Vegard Vinge er kjent for å være ekstrem. Tidligere har han kastet avføring på publikum og urinert på scenen under teaterforestillinger.

Det har vekket skarpe reaksjoner i sosiale medier etter et klipp fra en av hans forestillinger har dukket opp.

Du kan se videoen øverst i saken!

I videoen spruter kunsteren maling ut av rumpa, og bruker deretter en lang malingskost han styrer ved hjelp av anus for å smøre malingen utover lerretet.

Det var Facebook-siden «Sløseriombudsmannen» som først la ut videoen av kunsteren.

Les også: Norge flyr inn 44 politikere og byråkrater til klimatoppmøtet i Madrid. Her er prislappen

37 millioner i kunststøtte

Sammen med samboeren driver Vinge stiftelsen Vinge/Müller. De produserer blant annet lange teaterforestillinger. Klippet i denne saken er hentet fra en 12 timers lang teaterforestilling fremført i Berlin.

Sammen med samboeren Ida Müller har Vegard Vinge fått tildelt 37 millioner kroner i støtte fra Kulturrådet over 12 år. Det tilsvarer drøyt tre millioner kroner i året.

Pengene har gått til å dekke både lønn, kostnader ved produksjon og en rekke annet.

Ifølge den siste tildelingen fra Kulturrådet oktober 2018 ble det gitt 3,4 millioner kroner i året for årene 2019, 2020, 2021 og 2022.

Kulturrådet beskriver at det er på bakgrunn av hans storslagne planer i Norge og i Europa.

Les mer: Nationen får 729.000 kroner i statsstøtte per avisansatt

Artikkelen fortsetter etter målingen.

Skarpt og ekspressivt

«Vinge/Müller har storslagne planer i Norge i løpet av de neste fire årene i tillegg til samarbeid med svært prestisjefylte scener i Europa. Dette er et skarpt og ekspressivt kunsternskap med et særegent uttrykk og stor gjennomslagskraft», skrev Kulturrådet.

Nettavisen tok kontakt med kulturminister Trine Skei Grande (V) for å høre om hun synes dette var en god tildeling. Hun ønsker ikke å kommentere den konkrete tildelingen av støtte.

– I hele min tid som kulturminister har jeg vært opptatt av armlengdes avstand. Det gjelder selvfølgelig også for Kulturrådet, som gjør sine faglige vurderinger uten at jeg går inn og mener noe om enkelttildelinger, svarer Grande til Nettavisen.

Kulturrådet står ved tildelingen, og mener det er urettferdig å bedømme en kunster ut fra en kort snutt.

– Et tjue sekunders videoklipp fra en tolvårig bevilgning gir naturligvis ikke et fullt bilde av hva tilskuddet har blitt benyttet til, sier seniorrådgiver Thomas Hansen i Kulturrådet.

Les også: Bomselskap-direktør går på dagen og beholder lønna: Bilistene må betale

Forstår at folk reagerer

– Men forstår dere at folk reagerer på denne bruken av skattepenger?

– Det er ikke vanskelig å forstå at denne typen virkemidler som brukes her kan skape reaksjoner, men det å skape reaksjoner kan jo også være noe av formålet med en oppsetning, sier Hansen til Nettavisen.

De mener tilskuddene handler vel så mye om å utvikle kunstnernskap.

– Kulturrådet vurderer ikke søknader basert på enkeltvirkemidler i en forestilling, men gir - over denne tilskuddsordningen - tilskudd med formål å utvikle kunstnerskap på lengre sikt, svarer seniorrådgiver Thomas Hansen i Kulturrådet.

Nettavisen har rettet henvendelser til kunster Vegard Vinge. Han har ikke besvart våre henvendelser.

Les mer: