Det børsnoterte flyselskapet skal hente inntil 700 millioner kroner i friske penger for å klare seg gjennom vintersesongen. Investorene betaler mikroskopiske 1 øre for aksjene, svimlende 25 milliarder nye aksjer har blitt trykket opp. Etter at de nye aksjene i det kriserammede flyselskapet ble registrert, dundret aksjen ned 60 prosent, og med det under emisjonskursen, kursen de nye investorene må betale.

De 25 milliarder nye aksjene som nå er sluppet ut i markedet er en del av Flyrs redningsplan. I starten av november forsøkte nemlig Flyr å hente penger i en kriseemisjon, men de fikk ikke inn nok penger. Etter dette lanserte selskapet en redningsplan i fire steg, som denne uken ble godkjent av aksjonærene.

En emisjon er en form for finansiering som innebærer at selskapets aksjekapital økes. Dette gjøres vanligvis ved at det «trykkes» nye aksjer. De nye aksjene selges til en forhåndsbestemt pris, som kalles en emisjonskurs. Denne var i Flyrs tilfelle satt til ett øre.

Torsdag har aksjen rast under emisjonskursen. Aksjen handles etter drøyt fire timer med de nye aksjene på markedet til 0,94 øre.

Så langt i år er aksjen ned 99,3 prosent. På det høyeste var Flyr-kursen oppe i nesten seks kroner per aksje, i mars 2021. Det var kun et par dager etter at flyselskapet ble notert på Euronext Growth.

Les også: Flyr-investor om kriseplanen: – Syns egentlig slike zombie-selskaper burde dø

– Uoffisiell norgesrekord

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet sier til Nettavisen at det er en forventet markedsreaksjon.

– Matematikken stemmer. Når man får 25 milliarder aksjer inn i systemet fra en dag til en annen, blir det trangt i døra. Det er veldig mange som har forsøkt å selge aksjer som skaper et enormt salgspress. Det er få som vil ta imot, ergo kursen faller kraftig.

Johannesen mener derfor at aksjen nå har rast under emisjonskursen er logisk, gitt den ekstreme mengden aksjer som kom ut i markedet.

– Det er vel uoffisiell norgesrekord fra en dag til en annen i antall aksjer utstedt.

– Noen bryter reglene

Allerede før de nye aksjene var sluppet ut i markedet var det stor aktivitet i Flyr. De nye aksjene ble ifølge børsmelding fra selskapet registrert klokken 10:01.

– Det er helt åpenbart at noen bryter reglene, sier forvalter Jan Petter Sissener til E24.

Han viser til at det er handlet langt flere aksjer i Flyr enn det antallet aksjer som er registrert i selskapet. I løpet av den første timen det var handel i Flyr, var det handlet 1,5 milliarder aksjer, når selskapet egentlig bare hadde 633 millioner aksjer.

Ved lunsjtider bekrefter Finanstilsynet til Nettavisen at de skal se nærmere på den elleville handelen i Flyr-aksjen. De ønsker ikke å gi flere kommentarer utover dette.

Sissener mener det tyder på at noen aktører har begynt å selge aksjen før de har lov til å selge den.

Før registreringen fant sted, sa Sissener til økonomiavisen at han var i kontakt med meglerhuset Carnegie, som har vært tilrettelegger i kapitalinnhentingen, og fått tilbakemelding om at aksjene ikke kunne handles ennå.

– Det er åpenbart at noen selger aksjer de har fått tildelt. Strengt tatt har de ikke lov til det, sier Sissener.

Les også: Forbrukerrådet reagerer på forhåndsbetalinger: Her er bransjene du bør passe på

Tror utenlandske meglerhus har lekt seg

Daytrader Svend Egil Larsen har tidligere opplyst at han ble tildelt 50 millioner aksjer i emisjonen, der det neste trekket skulle være å kvitte seg med dem så raskt som mulig. Larsen ville prøve å tjene penger på differansen mellom markedskursen og emisjonskursen på ett øre, skriver Dagens Næringsliv.

Til avisen sier han at det har vært en irriterende morgen.

– Jeg mistenker at det har vært mye udekket shortsalg på Børsen, sier Larsen og fortsetter:

­– At det er blitt omsatt 1,3 milliarder aksjer før klokken 10.00 indikerer at det har vært massivt shortsalg og jeg mistenker at det er en del utenlandske meglerhus som har lekt seg her.

Udekket shortsalg, også kalt «naked shorting», er ulovlig i Norge. Når noen skal «shorte» en aksje, så selger man et antall aksjer man har lånt til dagens kurs og håper at kursen skal falle før du må levere dem tilbake. Dersom aksjekursen faller i mellomtiden, tjener man penger på handelen. Om kursen går opp, så taper man, forklarer DNB Markets.

Udekket shortsalg er forbudt i Norge og EU, og dette håndheves strengt mot både meglerhus og kunder. Man må derfor sikre innlån av aksjer før de kan selges short i markedet, skriver meglerhuset Pareto Securities i en forklaring på sine nettsider.

Les også: Flyr fikk ikke inn nok penger – har frist til i morgen

Redningsplan

Gjennom disse fire punktene har Flyr planlagt å sikre vinteren:

  • En rettet emisjon (en emisjon rettet mot eksisterende aksjonærer og utvalgte investorer) som skal gi et bruttoproveny på 250 millioner kroner. Denne delen er de i mål med.
  • En reparasjonsemisjon for aksjonærene som ikke får delta i den rettede emisjonen på 100 millioner kroner.
  • En tildeling av én tegningsrett for hver ny aksje som tildeles investorer som deltar i den rettede emisjonen. Disse kan utøves (eller «løses inn») delvis, eller fullstendig 31. januar, 28. februar, eller 31. mars. Det vil kunne øke bruttoprovenyet til inntil 250 millioner kroner.
  • En tildeling av én tegningsrett for hver ny aksje som tildeles aksjonærene i reparasjonsemisjonen som kan utøves 31. mars, med et bruttoproveny på inntil 100 millioner kroner.