*Nettavisen* Økonomi.

SSB: 27 prosent av østeuropeerne stemmer på Fremskrittspartiet

ØSTEUROPEERNES FAVORITT: Siv Jensen og Fremskrittspartiet. Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Nesten dobbelt så mange østeuropeere i Norge stemmer på Fremskrittspartiet som de uten innvandringsbakgrunn.

21.06.19 09:48

Statistisk sentralbyrå (SSB) har kartlagt innvandreres politiske sympatier med bakgrunn i stortingsvalget for snart to år siden.

Og tendensen er helt klar, personer med innvandrerbakgrunn fra østeuropeiske EU-stemmer i stor grad partier på høyresiden, og da spesielt Fremskrittspartiet.

SSB skriver i rapporten at 27 prosent av de med innvandrerbakgrunn fra østeuropeiske EU-land stemte på Fremskrittspartiet i stortingsvalget i 2017. Frp scorer marginalt bedre en Ap blant denne innvandrergruppen.

Til sammenlikning fikk Frp 15 prosent av stemmene i stortingsvalget for snaue to år siden. SSB antar at 16 prosent av velgerne uten innvandrerbakgrunn stemte Frp.

Liker ikke Høyre

Oppslutning om Høyre er derimot lavere blant velgerne med innvandrerbakgrunn fra østeuropeiske EU-land sammenliknet med etniske nordmenn.

Flertallet av innvandrerne fra Afrika, Asia etc. sympatiserer med Arbeiderpartiet. Ifølge SSB stemte 60 prosent med bakgrunn fra Afrika og Asia på Arbeiderpartiet i stortingsvalget for to år siden. Til sammenlikning gjorde omtrent 26 prosent av velgerne uten innvandrerbakgrunn det samme.

I grafen under har vi gjengitt de ulike innvandrergruppenes politiske sympatier, som illustrerer de klare forskjellene.

Klikk på bildet for å forstørre.

KLARE FORSKJELLER: Østeuropeere liker Siv Jensen og Frp, asiater og afrikanere Jonas Gahr Støre og Ap.


Støtter ikke kampsaker

SSB-analysen viser at flertallet av velgerne på venstresiden som kommer fra det afrikanske og det asiatiske kontintentet i stor grad har holdninger som vi finner på venstresiden i norsk politikk.

Men, innvandrervelgerne støtter i mindre grad opp om kampsaker som fri abort, likestilling og homofilt samliv.

Personer med bakgrunn fra vesteuropeiske land stemmer i stor grad som befolkningen for øvrig.


7 prosent av stemmene

Ved det siste stortingvalget hadde 7 prosent av de stemmeberettigede innvandrerbakgrunn. 6 prosent var innvandrere som er blitt norske statsborgere, mens 1 prosent var norskfødte med innvandrerforeldre.

Den største andelen av stemmeberettigede med innvandrerbakgrunn finner vi i Oslo og Akershus, og de fleste har bakgrunn fra afrikanske og asiatiske land.

SSB konkluderer ellers med at valgdeltakelsen er lavere blant innvandrere sammenliknet med norske borgere uten innvandrerbakgrunn.

Mens valgdeltakelsen blant etniske nordmenn var på 80 prosent, var det bare rundt 55 prosent blant innvandrerne som benyttet stemmeretten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag