*Nettavisen* Økonomi.

SSB: Arbeidsledighet på 3,5 prosent i mars

HELE FOLKET I ARBEID: Statsminister Erna Solberg er ikke arbeidssøker, men kan bli det etter stortingsvalget i 2021. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Den sesongjusterte arbeidsledigheten ved utgangen av mars var på lave 3,5 prosent.

23.05.19 08:15

De seneste tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) for den såkalte Arbeidskraftsundersøkelsen (AKU), viser en ledighet på 3,5 prosent, målt etter de som aktivt søker etter arbeid. Det var i alt 98.000 arbeidssøkende i mars, ifølge de seneste AKU-tallene.

SSB skriver at det er 6000 færre ledige enn i desember, det vil si gjennomsnitt for perioden november-januar. Nedgangen er innenfor feilmarginen. Men trendtallene for ledigheten har gått ned siden mai 2017.

Laveste på fem år

Vi må tilbake til juni 2014 for å finne sist gang den sesongjusterte ledigheten var nede på 3,5 prosent. I 2014 startet det kraftige oljeprisfallet, som sendte ledigheten i olje- og offshorebransjen i været.

Klikk på bildet for å forstørre.

KLART PÅ VEI NEDOVER: Den sesongjusterte arbeidsledigheten har nå falt i tre år.

AKU-ledigheten er alltid høyere enn den registrerte arbeidsledigheten, som nå er nede på 2,3 prosent.

I februar var den sesongjusterte AKU-ledigheten på 3,8 prosent.

Handelsbanken Markets skrev i en morgenrapport denne uken at de ventet at AKU-ledigheten falt til 3,7 prosent i mars. Dette er et tremånederssnittet for perioden februar-april (se forklaring nederst i saken).

Vokser mest

AKU-tallene svinger en del, og Handelsbanken tror sysselsettingsveksten vil være sterkere enn veksten i arbeidsstyrken. Det innebærer at ledigheten faller ytterligere noe ned, og spådommen var altså et fall til 3,7 prosent.

De sesongjusterte AKU-tallene viser utviklingen i sysselsetting og arbeidsløshet. For å redusere usikkerheten om tallene, er de et gjennomsnitt av tre måneder. Statistikken kommer ut hver måned.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag