Gå til sidens hovedinnhold

SSB: Detaljhandelen falt med 1,3 prosent i mai

Detaljhandelen falt klart tilbake i mai etter en sterk vekst i april. Dagligvarer trekker ned.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at detaljhandelen (se definisjon nederst) falt med 1,3 prosent fra april til mai.

Ifølge statistikkmyndighetene var det spesielt redusert salg av byggevarer og dagligvarer som drev nedgangen i mai. Klesbutikker var også medvirkende til nedgangen.

SSB skriver at det kan ses i sammenheng med at konsumprisindeksen viste en økning på 1,8 prosent for klesprisene fra april til mai.

I april steg detaljhandelen med hele 1,8 prosent, som var klart over forventningene.

Strømprisene demper forbruket

DNB Markets skriver i sin morgenrapport at det seneste året har utviklingen vært svak. Særlig høyere strømpriser har lagt en demper på forbruksveksten gjennom fjoråret.

Men den langsiktige trenden i detaljomsetningsindeksen viser en stigning siden slutten av 2018ø. Indeksen ligger omtrent på samme nivå som det foreløpige toppunktet rundt sommeren samme år.

Når det gjelder de sterke apriltallene, skyldes det ifølge DNB i noen grad en sen påske. Derfor er det ventet at detaljomsetningen faller tilbake i mai.

Detaljomsetningsindeksen viser verdi- og volumutvikling i detaljhandelen utenom salg av motorvogner. SSB definerer detaljhandel som virksomheter som driver salg av varer til private husholdninger.

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget