SSB: Ekstrem vekst i elblimporten

Det har vært en kraftig økning i antall elbiler fra mars i fjor. Foto: AP/NTB scanpix

Det har vært en kraftig økning i antall elbiler fra mars i fjor. Foto: AP/NTB scanpix

Importverdien av elbiler har doblet seg det seneste året.

15.04.19 08:17

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at elbilimporten fortsetter å vokse, og mars 2019 ble en ny rekordmåned.

Importverdien for elektriske personbiler utgjorde hele 4,7 milliarder kroner, og det er mer en dobling sammenliknet med mars i fjor. Antall innførte elbiler i foregående måned var nærmere 12 000, ifølge SSB.

Eksporterte for 80 milliarder

Opplysningene inngår i tallene for utenrikshandelen i mars. Disse tallene viser ellers at Norge totalt eksporterte varer i mars for 79,7 milliarder kroner. I samme periode importerte vi varer for 65,8 milliarder.

Det ga et overskudd i handelsbalansen med utlandet på 13,9 milliarder kroner og er en nedgang på 21,5 prosent fra mars 2018. Men det er fortsatt de store olje- og gassinntektene som sikrer dette overskuddet.

Underskudd

Ser vi på handelsbalansen for Fastlands-Norge, var det i foregående måned et underskudd på 25,6 milliarder kroner. Det er en nedgang på 15,1 prosent fra samme måned i 2018.

Eksportverdien av råolje endte i mars på 20,5 milliarder kroner og var 9,0 prosent lavere enn i mars i fjor. Oljeprisen har styrket seg i perioden, men lavere volum trakk verdien ned.

SSB opplyser at prisen på råolje endte på 568 kroner fatet, som er en oppgang på 10,5 prosent fra mars i fjor. Antall eksporterte fat var imidlertid ned nesten 18 prosent.

I fjerde kvartal i fjor var det et kraftig fall i driftsbalansen overfor utlandet.

Utenriksregnskapet viser utviklingen i Norges handel med utlandet, målt i både verdi og mengde. Statistikken gir informasjon om den totale eksporten og importen, samt handelen med ulike land.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.