Det har lenge vært kjent at nordmenn er glad i grensehandel. Men nå viser helt herske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) at grensehandel går gjennom taket.

I årets siste tre måneder økte grensehandelen enormt med hele 10 prosent, og 433 millioner kroner.

«Wow!» sier Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Totalt la nordmenn i snitt igjen hele 15,7 milliarder kroner hos svenskene i sprit, bacon, tobakk og godis. Det er en økning på 4,1 prosent.

Antallet dagsturer går imidlertid noe ned, men tydeligvis legger nordmenn igjen enda mer penger for hver gang de reiser til Sverige.

Fortsatt reiste nordmenn til Sverige totalt 8,4 millioner ganger. Det tilsvarer 1,6 turer for hver eneste person som bor i landet.

600 millioner mer

Ifølge grensehandelsstatistikken la nordmenn igjen 600 millioner kroner mer i Sverige i 2018 enn i 2017.

De siste ti årene har det vært en ekstrem økning i norsk grensehandel. (Se graf)

Strømstad størst

Den overveldende vinneren i grensehandelen er Strømstad. Over halvparten av pengene vi legger igjen legges igjen på denne ene destinasjonen.

Andreplassen går til Charlottenberg, hvor en av fem kroner legges igjen.

Det er Sverige som dominerer fullstendig. Det er kun fem prosent av pengene vi bruker i andre land, som eksempelvis Danmark.

De tre topp-destinasjonene for norske harryhandlere er:

1. Strömstad (55%)
2.Charlottenberg (19%)
3. Töckfors (6%)

Les også: Grensehandel: Dette er varene som får oss til Sverige

Østlendingene hamstrer mest

Det er spesielt østlendingene som har størst apetitt når de kjører over grensen. Østlendingene sto for totalt 8 av 10 kroner som ble brukt av nordmenn på grensehandel i fjor.

Ifølge SSB har antallet turer til Sverige gått ned, men dette har ikke hindret nordmenn i å legge igjen enda mer penger. Gjennomsnittlig handlekurv kostet 1870 kroner i fjor, sammenlignet med 1750 kroner i 2017.

Det er i Trøndelag og Nord-Norge det er desidert minst apetitt for harryhandel.

Les mer: Norsk grensehandel sjokkerer svenskene

– God grunn til å tro det er høyere

Når vi tar kontakt med Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen er det tydelig at han blir overrasket. Når vi sier at økningen har vært ti prosent på slutten av året, reagerer han umiddelbart med «Wow!».

Nome mener det reelle forbruket kan egentlig være langt høyere. – Denne utviklingen stemmer med vårt bilde. Når det gjelder brus, er det god grunn til å tro det er vesentlig høyere enn det tallene til SSB viser, sier han til Nettavisen.

Nome opplyser om at bransjen selv ser at Coca Cola har rapportert om 36 prosent økning i grensebutikkene og når de ser på andelen svenskebokser i pantesystemet har det økt med 19 prosent.

– Det har vært en veldig vekst for brus, særlig, sier han.

Klare forventninger

Nome mener dette går kraftig utover norske arbeidsplasser. – Dette er et direkte resultat av avgiftsøkningen på sukker. I Norge har vi styrt forbruket i retning sukkerfritt, men vi aner ikke hva som skjer på grensehandel. Dette kan være veldig negativt for kostholdsmål, mener Nome.

Han forventer at politikerne tar grep.

– Vi forventer at politikerne reverserer avgiftsøkningen, og helst fjerner avgiften som gjør at det blir så store prisforskjeller mellom Sverige og Norge. Det gir arbeidsplasser til Sverige, og går utover norske arbeidsplasser, fastslår han.