SSB: Flyprisene stupte med hele 17 prosent i mai

KRAFTIG FALL: Billettprisene til Norwegian og SAS falt kraftig i mai.

KRAFTIG FALL: Billettprisene til Norwegian og SAS falt kraftig i mai. Foto: Marcos Brindicci (Reuters)

Flyprisene stuper, og matvareprisene faller for tredje måned på rad. Det er eksepsjonelt.

11.06.19 09:50

Statistisk sentralbyrå (SSB) skriver at passasjertransport med fly viste et prisfall i mai på 16,8 prosent. Det kraftige fallet kommer etter en større oppgang i forbindelse med påsken forrige måned.

Matvareprisene falt i forrige måned med 0,9 prosent. Dette er tredje måned på rad med prisnedgang på matvarer. Ifølge Virke er det første gang siden 1993 hvor matvareprisene falt fra april til mai. Virke omtaler prisfallene som «eksepsjonelt».

- Prisene på mat og drikke justerer seg normalt opp i mai. Mat og drikke bidrar sterkt til å trekke ned den samlede prisoppgangen i landet. Dette er et klart tegn på at konkurransen i dagligvaremarkedet er hard, skriver direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen i en pressemelding.

Direktør for Virke dagligvare, Ingvill Størksen. Foto: Virke

Strømprisene gikk også ned i mai

Nedgangen i konsumprisene ble dempet av en prisøkning på klær. Her var det en oppgang på 1,8 prosent. Prisene på hotell- og restauranttjenester, samt drivstoff steg også i samme periode.

Strømprisene har for øvrig vært en største bidragsyteren til samlet vekst i KPI de seneste tolv månedene. I tillegg har restauranttjenester og tjenester knyttet til fritid og kultur bidratt til tolvmånedersveksten.

UTDANNING PÅ TOPP: Utdanningstjenester har steget mest de seneste tolv månedene, mens prisene på klær og skotøy har økt minst.

Lavere enn ventet

SSB melder at den totale prisstigningen var på 2,5 prosent fra mai 2018 til mai 2019. Den såkalte kjerneinflasjonen (KPI-JAE), som er prisstigningen justert for avgifter og energipriser, steg i perioden med 2,3 prosent. I mai falt KPI-JAE med 0,3 prosent.

Norges Bank har over tid som mål at denne renten skal ligge på 2 prosent på årsbasis. En vedvarende høyere prisstigning taler isolert sett for høyere renter.

Handelsbanken Capital Markets spådde før dagens tall at kjerneinflasjonen fortsetter å holde seg noe over Norges Banks prognose. Meglerhuset så for seg en årsvekst i mai på 2,6 prosent, mens Norges Bank ventet 2,5 prosent.

For høyt

DNB Markets skriver i sin morgenrapport mandag at de venter vi at kjerneinflasjonen avtar til 2,5 prosent. Begge meglerhusene, samt Norges Bank, spådde derfor en for høy prisstigning.

Konsumprisindeksen (KPI) viser utviklingen i konsumpriser for varer og tjenester som etterspørres av private husholdninger bosatt i Norge.

KPI-JAE er et mål for den underliggende utviklingen i konsumprisene. Det er altså denne inflasjonen Norges Bank primært vurderer når banken fastsetter styringsrenten. Denne renten øker med all sannsynlighet 20. juni til 1,25 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.