I de ti dyreste sjøhyttekommunene i Norge ble det solgt 1.650 hytter i fritt salg til en gjennomsnittspris på fire millioner kroner i perioden 2015 2018, det skriver SSB på sin nettside.

I samme tidsrom har 5.800 fjellhytter til en gjennomsnittspris på 2,8 millioner kroner skiftet eier i de ti fjellhyttekommunene på toppen av prislista.

De desidert dyreste hyttene er i Bærum og Lillesand kommune. Tett etterfulgt av den nye Vestfold-kommunen Færder.

- Mens snittprisen i Bærum var over fem millioner kroner, måtte hyttekjøperne ut med henholdsvis 4,6 og 4,2 millioner kroner for en hytte i Lillesand og Færder i fireårsperioden 2015–2018, fortsetter SSB.

I perioden 2015–2018 lå gjennomsnittsprisen i de dyreste hyttekommunene ved sjøen 1,2 millioner over den i de dyreste fjellhyttekommunene.

Dyreste sjøhytta

Mens i Fredrikstad kommune i Østfold koster i gjennomsnitt en hytte 3.472.000 millioner kroner. Det er også her at den dyreste sjøperlen som ligger ute til slags på Finn.no ligger. Hytta koster 35 millioner kroner og ligger på sydsiden til sommerparadiset Hankø.

«Prakteiendom beliggende ytterst i havgapet på Hankø. Nydelig utsikt over Ytre Oslofjord mot Færder fyr. Optimale solforhold», slik beskrives den 250 kvadratmeter store hytta i annonsen.

På den nærmere 20 mål store tomten står det et hovedhus, gjestehytte og en molo. Det er til sammen syv soverom, flere bad og en rekke terrasser med «nydelig utsikt».

I tillegg hører det med en lang privat strandlinje. Eiendomsmegler Thorvald Schiander Petersen, trekker særlig frem hyttas beliggenhet og størrelse, som helt unik.

- Eiendommen er oppført i 1917. Den gangen var de beste tomtene tilgjengelige, og det var mulig å få bygge et sted som dette, sier eiendomsmegleren.

Han legger til at markedet for de beste strandeiendommene var godt i fjor, og det er ingenting som tyder på at der blir dårligere i år.

Vil ha 20 mill.

Den nest dyreste som ligger ute er den private øya Tjæreholmen, som er 4,6 mål stor og ligger praktfullt til i sørlandsskjærgården utenfor Tvedestrand mellom Arendal og Risør.

Nettavisen Økonomi var de første til å omtale salget som vekket oppsikt internasjonalt. Prislappen er 20 millioner kroner for holmen og hytta, som ble oppført i 1970.

- Det har kun vært et fåtall øyer solgt i Norge de siste 10-15 år, så dette er en ytterst sjelden mulighet, har partner Erik Steen i Aktiv Eiendomsmegling avdeling Asker og Bærum tidligere uttalt til Nettavisen.

Får du tilslaget på denne øya får du også en hytte på i alt 177 kvadratmeter med fire soverom og sengeplass for hele 15 personer. Det er også en brygge på øya med plass til flere fritidsbåter.

Se video av hele herligheten her.

Sol fra morgen til kveld

Også i Sandefjord er hyttesesongen for sjøhytter åpnet.

– Jeg vil si at markedet for hytter ved sjøen åpner denne uken her, men det blir vesentlig mer fart etter påske, sier eiendomsmegler Tore Solberg hos Eiendomsmegler 1.

Han legger til at både han og andre meglere nå er ute for å prøvekjøre hyttemarkedet før påske.

Solberg selger den tredje dyreste fritidshuset som ligger ute på Finn.no. Prisen for den 100 kvadratmeter store hytta som ligger på Søndre Vøra er ca. 16 millioner kroner.

Til gjengjeld så har den strandlinje på 200 meter. Det er særlig den vestvendte beliggenheten med flott utsikt over Sandefjordsfjorden, som meglere trekker frem som unikt med boligen.

Det skal heller ikke være noe å si på solforholdene. Her er det sol fra tidlig morgen til sent utover sommerkvelden.

Tomten er på ca 10 mål og har et hovedhus, anneks, flere uteplasser, svaberg med fine bademuligheter, privat brygge med båtplass, frittliggende bod, garasje og stor parkeringsplass med flere biloppstillingsplasser.

God sommersesong

Også i Kragerø er hytteforberedelsen i gang. Her koster i snitt sjøhyttene 4.154.000 kroner.

- Vi skal ha ut noen hytter nå mot påske. Påsken er sen i år noe som gjør at markedet muligens vi være til sted i påsken. Stort sett er det slik at markedet kommer ikke ordentlig i gang før etter påske. Da stenges fjellhyttene og man ser til sjøen, sier eiendomsmegler Bjørn Helliksen hos Privatmegleren.

Han selger den 5. dyreste hytta som ligger ute på Finn.no. Den ligger på Langøy i Kragerø skjærgården med ca. 14 mål stor tomt med strandlinje. Prisforlangende er 13 millioner kroner. Selve hytta er på 50 kvadratmeter og har tre soverom.

- Hytta har lang strandlinje og kveldssol, reklamerer Helliksen.

Eiendommen har egen strandlinje på over 300 meter, og i tillegg til hytta, er det også en sjøbu, molo og brygge med båtplass.

Eiendomsmegleren tror årets hyttesesong blir bra.

- Vi har god tro på at sesongen vil bli bra. Det begrunnes med at det allerede er godt med henvendelser på folk som ønsker å kjøpe. Spørsmålet blir kanskje om vi får nok eiendom inn for å kunne dekke opp etterspørselen, avslutter han.