*Nettavisen* Økonomi.

Stabil dollar før renteoppgang

Dollaren holder seg stabil forut for kveldens rentemøte i den amerikanske sentralbanken.

Dollaren holder seg noenlunde stabil i forhold til Euro i morgentimene i dag. Klokken 9.15 er dollaren handles dollaren for 1,288 i forhold til euro, mer eller mindre uforandret fra i går. Det er ventet at den amerikanske sentralbanken vil sette opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng når den holder sitt rentemøte i dag.

Dagens eventuelle renteheving vil neppe komme som noen overraskelse på noen. Det er allmenn enighet om at renten vil bli økt - spenningen knytter seg til ordleggingen for neste rentemøte i desember. Også ved den korsveien venter markedet en renteøkning på 0,25 prosent, skjønt usikkerheten knyttet til dette er større.

En renteheving vil normalt gi en økning i landets valutakurs, noe mange ser som svært viktig i forhold til amerikanske dollar for øyeblikket.

Rentenedgang i Europa?

Dollar-euro kursen ligger nå og vaker rundt et psykologisk viktig nivå på 1,30. Dersom den bryter denne grensen, vil det sannsynligvis utløse krav om rentekutt i eurosonen. DnB Nor skriver i sin morgenrapport i dag, at Italias visefinansminister Mario Baldassarri, vil kreve en rentenedsettelse dersom denne grensen brytes. Ifølge DnB Nor, som referer til en talsmann i EU-kommisjonen, vil eurosonens finansministere komme sammen i neste uke for å diskutere valutasituasjonen.

Da NHO presenterte sin halvårsrapport for norsk økonomi i går, utelukket heller ikke sjeføkonom Tor Steig at eurolandene vil kunne sette ned renten i den nærmeste fremtid.

Rentesmitte

Dersom den europeiske sentralbanken setter ned renten for å svekke euroen mot dollar, vil det kunne få konsekvenser også for det norske rente og valutamarkedet. En europeisk rentenedgang vil kunne styrke kronen, og dermed gjøre det vanskeligere for Norges Bank å sette opp det norske rentenivået. Nettopp dette var begrunnelsen for NHOs spådommer i går, hvor sjeføkonom Tor Steig spådde en fortsatt lav rente i Norge det neste året.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.