*Nettavisen* Økonomi.

Stadig billigere harryhandel

Det blir stadig rimeligere å legge handleturen om Sverige, viser en fersk SIFO-undersøkelse. Trøsten er at prisen på brennevin begynner å nærme seg "svensk" nivå. Sjekk hva du sparer her.

22.09.03 14:57

En fersk prisundersøkelse fra SIFO viser at forskjellene mellom Sverige og Norge på matpriser bare øker.

Til tross for at den norske matvaremomsen ble halvert sommeren 2001, har prisforskjellen mellom de to landene holdt seg stabil.

45 prosent lavere
Ett utvalg typiske grensehandelsprodukter var i 1999 40 prosent lavere i Norge enn i Sverige. I oktober 2002 hadde prisforskjellen på de samme varene økt til 45 prosent. Til tross for at matmomsen ble halvert.

I undersøkelsen der SIFO har fulgt utviklingen i matvareprisene siden 1999, slås det fast at selv det kraftige kronefallet hittil i år ventes å ha mindre effekt på grensehandelen.

"Prisforskjellene på typiske grensehandelsvarer er også så store at selv med en svekking av den norske kronen, er det langt igjen før prisforskjellene blir av en slik størrelse at grensehandel blir mindre lukrativt", skriver SIFO i rapporten.

Med dagens kronekurs ville de samme varene med prisen fra oktober 2002 vært 39 prosent billigere, det vil si ingen endring fra 1999.

Burde hatt lik pris
SIFO peker samtidig på at et utvalg på 20 internasjonale merkevarer var i gjennomsnitt 22 prosent billigere i Sverige enn i Norge.

"En forskjell som er vanskelig å forklare da internasjonale merkevarer i prinsippet burde hatt noenlunde lik pris", står det i rapporten.

Men spritprisen går motsatt vei

Den eneste "gladmeldingen" til de som ikke legger handleturen om Sverige, er at alkoholprisene har nærmet seg de siste årene.

På et utvalg av 8 brennevinstyper, var prisene i gjennomsnitt 26 prosent lavere i Sverige enn i Norge i oktober 2002, mens den i august 2003 på de samme produktene var gjennomsnittlig 13 prosent lavere.

Alkohol

Besparelse høsten 2002

Besparelse høsten 2003

Vodka: Finlandia

29 %

16 %

Akevitt: Aalborg Taffel

32 %

19 %

Whisky: Chivas Regal

25 %

11 %

Cognac: Martell VS

22 %

11 %

Hvitvin: Jacob's Creek

38 %

32 %

Rødvin: Gato Negro

41 %

32 %

Kilde: Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.