*Nettavisen* Økonomi.

Stadig færre ledige

Ikke siden 1999 har så få jobbjegere registrert seg hos Aetat.

02.03.06 10:46

I løpet av februar var det rekordlav tilstrømming av nye arbeidsledige - kun 14.400 registrerte seg sist måned.

Dermed ligger tilstrømningen av nye arbeidssøkere hele 17 prosent lavere enn i samme periode i fjor, ifølge ferske tall fra Aetat.

Arbeidsledighetsraten var i februar tre prosent. Ved utgangen av måneden ble det registrert 71.800 helt ledige.

Det er langt lavere enn hva de fleste økonomer hadde sett for seg. DnB NOR Markets opererte med en prognose på 80.700 ledige nordmenn, og anslagene ble gjort til skamme.

Lav ledighet gir høyere lønn
- Ledighetstallene overrasker på nedsiden nok en gang. Det viser at arbeidsmarkedet strammer seg raskere til, og det har vært en viss tendens til raskere nedgang det siste halvåret enn i tiden før, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets til TV 2 Nettavisen.

Fortsetter arbeidsmarkedet å stramme seg til, betyr det høyere lønnsvekst fremover. Dette må Norges Bank ta med i sine beregninger når renten skal settes, i tillegg til andre viktige faktorer.

- Vi har hatt en runde med solide tall for norsk økonomi, det er bare inflasjonen som er lav, påpeker Aamdal.

Sett bort fra prisveksten er det med andre ord ikke mye som taler for videre lav rente fra et makroøkonomisk perspektiv.

Færre ledige - flere jobber
Justert for vanlige sesongvariasjoner gikk det samlede tallet på helt arbeidsledige og personer på arbeidsmarkedstiltak ned med 2.500 personer i løpet av februar.

- Det siste året har det blitt nesten 20.000 færre arbeidsledige og trykket i arbeidsmarkedet er fortsatt høyt, sier arbeidsdirektør Yngvar Åsholt i en pressemelding.

Alle fylkene har hatt en nedgang i ledigheten de siste månedene. Fallet har imidlertid vært størst på Vestlandet, og årsaken er høy aktivitet innen blant annet oljerelatert virksomhet.

Samtidig som ledigheten synker, blir det registrert flere ledige stillinger. I løpet av måneden var det 49 prosent flere ledige jobber sammenlignet med februar i fjor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag