I fjor ga DNB beskjed om rekord i manipulerende svindlere, med hele 115 millioner svindlet på årets første fire måneder. Nå herjer svindlerne som aldri før med spesielt én ny svindeltrend.

På ett år har DNB opplevd en økning i angrep i nettbanken på hele 42 prosent, melder DN.

Totalt har 153 kunder blitt utsatt for enten investeringsbedrageri eller kjærlighetsbedrageri.

Manipulerende

– Sakene med manipulerende svindlere blir stadig mer komplekse, sier leder for bedrageribekjempelse i DNB, Terje Aleksander Fjeldvær til DN.

De mener det ikke er nødvendigvis tegn på at kundene opplever flere tap, men at forsøkene fra svindlere blir flere.

– Selv om angrepene øker er ikke det synonymt med antall tap. Vi jobber for å stanse det tidligere og tidligere, men det er veldig vanskelige og komplekse saker, sier Fjeldvær.

ID-tyveri

De opplever spesielt økningen i ID-tyveri, og stadig mer kreative forsøk på å lure kundene og hente ut informasjon fra dem.

– Det er stadig mer ID-tyveri, der den som svindler kjøper ulovlig kryptovaluta gjennom nettbanken til folk.

Dette er en helt ny trend, som gjør det veldig vanskelig å få tilbake pengene etter de er forsvunnet ut av kontoen, advarer banken.

Fjeldvær forklarer at som regel skjer det gjennom at folk trykker seg inn på annonser for investering via Facebook eller andre nettsteder. Deretter vil svindleren ta kontakt og utgi seg for å være en rådgiver, og be om ID og bekreftelse av kunden.

– Deretter lurer de kanskje til seg info til nettbanken eller ID-brikke, noe som gjør at de kan opprette en digital lommebok i offerets navn, og da handle på kryptobørsen, sier Fjeldvær til DN.

Kjærlighetssvindel

Det som bekymrer DNB aller mest er den kjærlighetssvindel, hvor kunder blir manipulert over lengre tid. Det kan føre til at de er nødt til å trosse kundene sine.

– Vi prøver å komme inn så tidlig som mulig i prosessen slik at kunden så tidlig som mulig kan skjønne at de er blitt lurt. Men mange nekter for det, og noen ganger må vi avbryte transaksjoner selv om kunden vil at det skal gå gjennom, sier Fjeldvær og forklarer at dette ofte gjelder kjærlighetssvindel.

Har du blitt utsatt for kjærlighetssvindel? Tips oss.

Han vil råde nordmenn til å være varsomme på nett, og dobbeltsjekke før man aksepterer at folk er den de utgir seg for å være.