*Nettavisen* Økonomi.

Stadig flere nordmenn tror på boligprisoppgang

De fleste av oss er boligoptimister, og de største optimistene finnes i Oslo. Foto: Paul Weaver / Nettavisen

Over 5 av 10 nordmenn spår boligprisoppgang i 2020. Andelen optimister er økende.

NBBL ute med sin seneste utgave av Boligbarometeret. Februarundersøkelsen viste blant annet at 54 prosent av et utvalg på 1000 personer over 18 år tror boligprisene vil stige i 2020.

Og denne andelen har steget til 55 prosent i mars. NBBL skriver at den økende optimismen skjer til tross for forventninger om en stigende rente. Norges Bank økte 21. mars sin innskuddsrente til bankene - styringsrenten - til 1,0 prosent. Sentralbanken åpner i tillegg for en til to nye renteøkninger i løpet av 2019.

Alle vet det

NBBL mener denne renteoppgangen er godt kommunisert. Hele 76 prosent i marsundersøkelsen svarer at de regner med en stigende boliglånsrente det kommende året.

Men utsikter til økte renteutgifter virker ikke avskrekkende. NBBL tror det kan skyldes at Norges Bank anslår at styringsrenten topper ut på beskjedne 1,75 prosent i 2022.

Kun 7 prosent av de spurte tror på fallende boligpriser det neste året. Boligoptimismen er størst i Oslo og på Østlandet, mens sørlendingene ifølge NBBL er noe mer dempet i optimismen. Konklusjonen er at for landet som helhet, er det få som er bekymret for boligprisfall.

Klikk på bildet for å forstørre.

Over halvparten av oss tror boligprisene vil stige i 2020. Foto: (NBBL)

Lavere ledighet

Både renteoppgangen og optimismen i boligmarkedet kan trolig tilskrives den god utviklingen i norsk økonomi. Arbeidsledigheten faller, og lønnsveksten er tiltakende. Boligbarometeret for mars viser at kun åtte prosent er bekymret for å miste jobben det kommende året.

Undersøkelsen til NBBL er gjennomført av Opinion AS. Data er vektet på kjønn, alder og geografi for å gjenspeile sammensetningen i befolkningen.

NBBL stiller tre faste spørsmål hver måned i undersøkelsen: Om hvor nordmenn tror boligprisene vil være om tolv måneder, hvordan nordmenn tror rentene på boliglån vil være om tolv, samt i hvilken grad nordmenn er bekymret for å miste jobben de neste tolv månedene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag