I Løten har Ståle Pettersen sammen med sønnen Anders Pettersen startet en helt ny butikk: Fossilbil AS. De skal selge fossilbiler og kun fossilbiler.

– Kundene vet hva de får, sier Ståle Pettersen til Nettavisen.

– Aldri fått dilla på en ny bil

Pettersen understreker at duoen ikke hater elektriske biler, de er bare ikke interessert. Pettersen har selv forsøkt å kjøre en Tesla, én av nordmenns elbilfavoritter, men i motsetning til andre lar han seg ikke imponere av alle de nye og avanserte funksjonene.

Det er nemlig en viss sjarm med et gammelt dashbord.

– Jeg har aldri fått dilla på en ny bil. Den har ikke det samme særpreget og atmosfæren. Det kan bli nøytralt og kjedelig.

Firmaets biler skal også ligge på en viss prisklasse.

– For 100.000 til 250.000 får du ikke en bra elbil. Det er naturlig med tanke på prisklassen at vi tilbyr fossilbiler, sier Pettersen.

Duoen har lenge hatt en interesse for biler. Det første bruktbilbutikken de startet heter Carfreaks. Der selger Pettersen veteranbiler og klassiske biler for spesielt interesserte.

Østlendingen omtalte firmaet først.

De startet Fossilbil AS fordi de fleste bilister leter etter en bil å bruke i hverdagen. Firmaet ble etablert for å møte etterspørselen.

– Folk flest skal jo ha en ordinær bil, sier Ståle Pettersen til Nettavisen.

Får forespørsler fra elbileiere

Til tross for et klart navn, strømmer fortsatt elbileierne til.

– De vil kvitte seg med elbilen. Renta går opp og kostnader på strøm og mat går opp. Flere og flere får en presset økonomi. Det har vært merkelig mange forespørsler. Folk har en ganske ny elbil og vil bytte inn til en billigere bil, sier Pettersen.

Pettersen tror folk håper på å kvitte seg med deler av lånet eller få en kraftigere bil. Men familiebedriften må da fortelle elbileierne at de ikke tar inn elbiler i sin butikk.

– Vi skal ikke ha de bilene.

Han tror heller ikke det blir aktuelt i fremtiden.

– Hovedinteressen ligger i klassiske biler, men klassiske biler vil alltid være et hobbykjøretøy. De blir lite kjørt. I Fossilbil AS møter vi kunder som ønsker å komme så langt som mulig, sier Pettersen og sikter til rekkevidde.

Pettersen har selv et kjøremønster som ikke går hånd i hånd med å eie en elbil.

– Det hadde ikke fungert med en elbil. Det er ikke alltid det er strøm når du trenger og det er en hel del folk som er misfornøyd med rekkevidde – spesielt på vinteren, sier han.

– Bytt heller til en brukt elbil

Generalsekretær Christina Bu i Norsk elbilforening forteller at de ikke har fått henvendelser fra medlemmer som bytter fra elbil til diesel- eller bensinbil.

– Men det er klart at den økonomiske situasjonen i samfunnet gjør at mange tenker gjennom kostnadene. Det kan være at dagens rentenivå gjør at mange har tatt seg vann over hodet, sier Bu til Nettavisen.

Nybilsalget har falt i år, men bruktbilsalget av elbiler har økt litt, ifølge foreningen.

– Vårt hovedbudskap til folk er at det er mye bedre økonomisk å bytte til en brukt elbil enn til en brukt fossilbil, mener Bu.

– Hvorfor det?

– Det er lavere kostnader, som for eksempel langt billigere verksted- og servicekostnader. Det er ikke så mye å fikse på elbiler. Det er ikke vanskelige motorer eller girkasser. Det er også billigere hvis du lader hjemme.

Akkurat nå er det rekordmange bruktbiler på markedet, forteller Bu.

– Før var det få. Nå har det endret seg, sier Bu.

Generalsekretæren tror Fossilbil AS vil være lønnsomt i et par år:

– Men etter hvert må de nok fornye seg og satse på elbiler, avslutter Bu.