Med rekordhøy omsetning har Geir Inge Stokke, konsernsjef i Coop Norge SA, all grunn til å være fornøyd.

- Vi er veldig fornøyde med resultatene. Med den store omsetningsøkningen vi har hatt på dagligvare og bygg, får vi bedre stordriftsfordeler enn tidligere, sier han til Nettavisen.

Driftsinntektene til Coop i Norge har aldri vært høyere, og økte med 16 prosent - fra 61,2 milliarder kroner i 2019 til 71,02 milliarder kroner i 2020.

Driftsresultatet ble mer enn doblet, fra drøye én milliard kroner til 2,8 milliarder kroner. I tillegg kommer 2,4 milliarder kroner som Coop-medlemmer har fått i fordeler, hvor 1,3 milliarder ble utbetalt i kjøpeutbytte tidligere i år.

Tallene over inkluderer omsetningen for de 66 samvirkelagene, eid av totalt 1,9 millioner medlemmer, og for Coop Norge SA og Coop Norge konsern, som inkluderer datterselskap som for eksempel Coop Norge Eiendom.

Coop Norge SA er eid av samvirkelagene, og er fellesorganisasjonen i Coop som blant annet står for logistikk, vareinnkjøp og markedsføring, og Coop Norge SA er morsselskapet i Coop Norge konsern.

Les også: Reagerer på Rema og Coops tilbudskampanjer: - La være å presse kundene

Lave marginer

Driftsinntektene for Coop Norge konsern, hvor inntektene fra samvirkelagene ikke er med, økte med nesten 22 prosent fra 2019 til 2020, fra 48,16 milliarder kroner til 58,63 milliarder kroner. Driftsresultatet har økt fra 513 millioner til 986 millioner kroner.

Driftsmarginen er derimot veldig lav både for Coop Norge konsern og Coop i Norge totalt sett. Den økte fra 1,7 til 4 prosent for Coop i Norge, og fra én til 1,7 prosent i Coop Norge konsern.

- Vi er i en lavmargin-bransje, og slåss hardt både om markedsandelene og det å være billigst. Det går utover marginen, sier Stokke.

Til sammenligning økte Coops konkurrent Norgesgruppen, som la fram sin årsrapport i mars, driftsmarginen med én prosent fra 2019 til 2020 - fra fire til fem prosent.

Så betydningen av svenskehandel

Stokke sier at de i fjor ikke regnet med å se effekt av «stengte» grenser i så stor grad som de har gjort.

- Det er jo positivt for businessen at grensene til Sverige er «stengt», men det er viktig at vi klarer å kjempe i et globalt marked, sier Stokke, og legger til:

- Nå har vi sett hvor stor betydning grensehandelen har, og hvor mange arbeidsplasser økt handel i Norge gir.

Les også: Her er Coop-toppenes monster-lønninger

Stokke anslår at svenskehandelen står for omtrent 10-13 prosent av en omsetningsvekst på 16,6 prosent for dagligvare i Coop i 2020.

Coop mer enn doblet resultatet før skatt i fjor, fra 479 millioner kroner i 2019 til 1,04 milliarder kroner i 2020 for Coop Norge konsern, og fra 1,5 til drøye 3 milliarder kroner for Coop i Norge.

- Den høye omsetningsveksten gir ekstra stordriftsfordeler, som innebærer at resultatene øker mer enn proporsjonalt i forhold til omsetningen. Det er hovedårsaken til at resultatet er så mye forbedret mot fjoråret, sier Stokke.

Satser på byggevare

Markedsandelen til Coop var på 29,3 prosent innen dagligvare og 35,8 prosent innen byggevarer ved utgangen av året, ifølge Coop. Byggevarer er noe de satser på, og ønsker videre vekst innen.

I 2020 var omsetningsveksten på 26,6 prosent for byggevarer.

- Vi har tatt markedsandeler innen bygg, og har betydelig omsetningsvekst på grunn av koronasituasjonen. Men vi ønsker å bli enda råere på byggevare, og fortsette å vokse, sier Stokke.

Les også: Nå blir det prissjokk i dagligvarehyllene: – Mye kraftigere enn vi har sett før

Nå vil Coop investere for å gjøre seg enda mer konkurransedyktige både innen dagligvare og byggevarebransjen.

- Vi utvider vårt helautomatiske lager på Gardermoen og lageret vårt for faghandel på Langhus, så vi kan slåss enda hardere om å ha de laveste prisene, sier han.