Atomkraftverket Ringhals 4, som ligger sør for Göteborg, hindres fra å gjenoppta driften etter vedlikeholdsarbeid på grunn av en større feil ved omstart.

Ringhals 4 står for rundt fem prosent av den svenske kraftproduksjonen, melder Expressen.

Det kan føre til høye strømpriser.

Les også: Så høy blir strømstøtten for august med de ekstreme strømprisene

– Stansen kommer til å gi en markant prispåvirkning, sier strømanalytiker Christian Holtz til TT.

– Det ene er at kraftproduksjonen i Sør-Sverige går ned, og det betyr at det blir en sterkere priskobling til kontinentet. Man skulle kanskje tro at prisene allerede er høye i Sør-Sverige, men de er to til tre ganger så høye i for eksempel Tyskland, Nederland og Frankrike, sier han videre.

Holtz sier at også overføringskapasiteten fra nord til sør i Sverige vil avta.

Problemer etter vedlikehold

Ringhals 4 ble stengt 10. august det som ble omtalt som et «kort stopp» for det årlige vedlikeholdsarbeidet og drivstoffskifte på atomkraftverket. I forbindelse med en obligatorisk test da anlegget skulle restarte, ble trykkbeholderen, som er en av anleggets hovedkomponenter, skadd.

Skaden ble oppdaget mandag og reparasjonen er ventet å ta tre måneder.

– Vi vil gjøre alt vi kan for å restaurere anlegget slik at strømproduksjonen kan starte på nytt, sier administrerende direktør Björn Linde ved kraftverket.

Kraftverket har en effekt på 1.120 megawatt og forsyner en by som Göteborg med over en halv million innbyggere to ganger på egen hånd, ifølge pressesjef Anna Collin.

Ringhals er et kjernekraftverk som opprinnelig hadde fire reaktorer, men de to første ble lagt ned i 2019 og 2020. Det har dermed to gjenværende reaktorer. Ifølge Vattenfall produserer den andre reaktorer på full kapasitet.

Kan ha stor betydning for Norge

Bortfall av svensk kjernekraft er en av de tingene norske myndigheter har vært mest bekymret for, da det norske og svenske strømnettet er tett integrert, og kjernekraft genererer en jevn «bunnlast».

På toppen av stansen i Sverige, er det bare én måned til Belgia skal starte utfasingen av sin kjernekraft. Drøyt 1 GW tas av nett 1. oktober, mens de fjerner ytterligere 1 GW 1. februar.

Tyskland på sin side skal etter planen stenge sin tre siste kjernekraftverk, med en total kapasitet på rundt 4 GW, ved nyttår. Det har vært signaler om et ønske om å utsette denne nedstengningen, men ingenting er vedtatt.

Les også: Ny analyse: De nye strømkablene til England og Tyskland gir 25 prosent høyere priser i Norge