*Nettavisen* Økonomi.

Staten byr på DnB NOR

Foto: Ingvild Jensen (Nettavisen)

Næringsminister Ansgar Gabrielsen har det travelt med å kjøpe seg opp i den nye bankgiganten DnB NOR, og blar opp inntil 3,4 milliarder kroner.

02.12.03 08:45

Politikerne har bestemt at staten skal eie minst 34 prosent av aksjene i den fusjonerte storbanken. Med de DnB-aksjene sitter på i dag, blir eierandelen bare 28,1 prosent.

Dyr moro

Nå har regjeringen bestemt seg for å gjøre kort prosess, og forsøker å skaffe seg inntil 77 millioner DnB NOR-aksjer i en prisauksjon denne uka.

Greier Statens Bankinvesteringsfond å skaffe til veie så mange aksjer, vil det med dagens aksjekurser loppe statskassen for cirka 3,4 milliarder kroner.

Staten tilbyr seg å kjøpe poster på minst 100.000 aksjer i DnB eller 16.130 aksjer i Gjensidige NOR til en pris som fastsettes av selgeren.

Etter å ha gått gjennom tilbudene, vil Statens Bankinvesteringsfond fastsette en pris som gir staten adgang til å sikre seg et bestemt antall aksjer. Denne prisen vil så bli gjort gjeldende overfor alle selgerne.

Budet utløper fredag

Oppgjøret skjer kontant, ifølge administrerende direktør Willy Hopland i Statens Bankinvesteringsfond. Hopland presiserer at staten ikke er forpliktet til å kjøpe de aksjene som tilbys.

Prisauksjonen ble innledet tirsdag norgen klokka 08.00, og fristen for å tilby aksjeposter går ut klokka 16.00 førstkommende fredag.

Toget er ikke gått selv om staten ikke skulle greie å friste investrorene til å selge 77 millioner DnB NOR-aksjer i denne runden. Regjeringen har fått frist til ut 2004 med å kjøpe seg opp til 34 prosent i DnB NOR.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag