Gå til sidens hovedinnhold

Staten kutter superrente

Og holder den andre superrenten på stedet hvil.

Lånekassen kutter den flytende studielånsrenten fra 2,67 til 2,57 prosent. Det opplyser kommunikasjonsdirektør Anne-Berit Herstad i Lånekassen til Nettavisen NA24.

Samtidig melder Statens pensjonskasse (SPK) at boliglånsrenten på 2,23 prosent forblir uendret til og med april 2013.

Statens to superrenter, studielånsrenten i Lånekassen og boliglånsrenten i SPK, innleder dermed 2013 på samme nivå som før - soleklart lavere enn rentene som oppnås hos vanlige banker. Se sammenligning nederst i saken.

Snudde stigende trend
- Rentekuttet i Lånekassen gjelder fra 1. mars 2013. Fra da vil studielånsrenta være på 2,575 prosent, sier Herstad.

Den flytende renta i Lånekassen sank jevnt og trutt gjennom hele 2012, men steg for første gang på ett og et halvt år da renta for januar og februar i år ble fastsatt.

– Den flytende renta er nå tilbake på samme lave nivå som i oktober i fjor, sier Herstad,

Lave fastrenter
Både fast og flytende studielånsrente blir fastsatt seks ganger i året. De som ikke aktivt søker om fast rente, vil automatisk ha flytende rente.

Kunder i Lånekassen kunne i perioden 1.–12. desember binde renta på 2,477 prosent for tre år, 2,575 prosent for fem år og 2,967 prosent for ti år. Neste mulighet til å søke om fastrente er i perioden 1.–12. februar. Nye fastrentesatser som gjelder for mars og april, blir offentliggjort 1. februar.

Slik beregnes statens superrenter
Både renten i Lånekassen og hos SPK følger normrenten. Normrenten er den laveste rente en arbeidsgiver kan gi på utlån til en arbeidstaker uten å bli beskattet for en særfordel knyttet til lav rente.

Normrenten beregnes med utgangspunkt i effektiv rente på 0-3 måneders statskasseveksler og fastsettes på grunnlag av gjennomsnittlige renter for to måneder. Normrenten oppgis som en årlig effektiv rente, før gebyrer. De ulike nominelle rentene beregnes ut fra betalingsfrekvensen på lånet. Renten kan endres inntil seks ganger.

Disse får lån i SPK
Alle statlige ansatte og ansatte i virksomheter knyttet til SPK kan søke om boliglån. Det gjelder både yrkesaktive og pensjonister. Medlemmer kan søke om inntil 1 700 000 kroner i boliglån. To medlemmer som bor sammen kan søker om totalt 3,4 millioner kroner i lån.

Ifølge egne SPKs egne opplysninger ligger renten i SPK i snitt 1 prosentpoeng under markedsrenten (renten hos vanlige banker). Maksimal nedbetalignstid i SPK er 30 år. SPK krever sikkerhet innenfor 80 % av markedsverdi.

Kommentarer til denne saken