*Nettavisen* Økonomi.

Staten pøser ut kontanter til kriserammede bedrifter: Slik er ordningen

Regjeringen holdt torsdag kveld pressekonferanse om kompensasjonsordning til bedrifter . Finansminister Jan Tore Sanner .

Regjeringen holdt torsdag kveld pressekonferanse om kompensasjonsordning til bedrifter . Finansminister Jan Tore Sanner (H) og næringsminister Iselin Nybø (V). Foto: Terje Bendiksby (NTB scanpix)

Bedrifter med minst 30 prosent omsetningsfall skal få kompensasjon av staten. Men regjeringen skiller mellom bedrifter som er pålagt å stenge og ikke.

02.04.20 19:19

Norske bedrifter med minst 30 prosent omsetningsfall kan få kompensasjon. Søkeportalen for bedriftene skal ifølge planen åpnes 17. april.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) og næringsminister Iselin Nybø (V) la torsdag kveld frem den nye kompensasjonsordningen for norske bedrifter. Regjeringen har sammen med NHO, LO, Virke og Finans Norge utarbeidet en ordning som skal hjelpe bedrifter som har fått betydelig omsetningstap som følge av koronaviruset.

Ordningen skal koste opp mot 20 milliarder kroner ifølge en foreløpig skisse fra Finansdepartementet.

Klikk på bildet for å forstørre. Oslo 20200327. Finansminister Jan Tore Sanner , landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad (KrF), administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid, administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Finans Norge, Idar Kreutzer og leder i LO, Hans-Christian Gabrielsen deltar på pressekonferanse om kompensasjonsordning til bedrifter.

MODERAT: Finansminister Jan Tore Sanner (H) sa han hadde klare forventninger om at bedriftene holder lønns- og bonusoppgjør moderate om de får penger fra kompensasjonsordningen.  Foto: Ole Berg-rusten (NTB scanpix)

Les mer: Hva bør skje etter påske? Dette mener ekspertene

Slik er ordningen

Ifølge Finansdepartementet skal ordningen være for bedrifter som vanligvis er sunne og bærekraftig, men som sliter på grunn av koronaviruset og de strenge tiltakene fra myndighetene. Ordningen skal dekke det som kalles «faste uunngåelige kostnader».

– Kompensasjonsordningen vil gi hjelp til de som er økonomisk hardt rammet av virusutbruddet og bidra til at levedyktige bedrifter kan komme seg gjennom krisen. Dette er viktig for å unngå unødvendige konkurser og bevare arbeidsplasser sånn at folk fortsatt har en jobb og gå til når vi skal ta hverdagen tilbake, sa finansminister Jan Tore Sanner (H).

Foretak som har minst 30 prosent omsetningsfall som følge av virusutbruddet, får kompensasjon fra staten. Størrelsen på kompensasjonen kommer an på hvor mye omsetning har falt, og hvor store uunngåelige faste kostnader de har.

Eksempler på slike kostnader er husleie, strøm, vann og avløp, varme, renovasjon og regnskapstjenester.

Klikk på bildet for å forstørre. Oslo 20200329. Næringsminister, Iselin Nybø, under pressekonferansen der de presenterer en nasjonal veileder for kommunene om lokale karanteneregler.

Næringsminister Iselin Nybø (V). Foto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)

– Det er viktig at denne ordningen treffer godt og favner bredt. Derfor vil alle foretak som er skattepliktig registrert i Norge, og som blir hardt rammet av koronaviruset, ha mulighet til å søke om kompensasjon. Likevel har vi lagt vekt på at de som er pålagt å stenge av staten, vil være aller hardest rammet, og de vil derfor få høyest kompensasjon, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

Les mer: 6,6 millioner nye arbeidsledige i USA - oljeprisen kraftig opp etter Trump-uttalelse

Klart skille

Ordningen skal skilles mellom to typer bedrifter. En gruppe er dem som er pålagt å holde stengt, og alle andre bedrifter som merker konsekvenser av koronaviruset.

Finansministeren understreket at det er forventet at bedrifter skal vise moderasjon om lederlønninger og utbytte, og at de tar grep for å kutte egne kostnader.

Bedrifter som er pålagt å stenge ned av staten vil få dekket inntil 90 prosent av sine uunngåelige faste kostnader per måned.

Bedrifter som ikke er pålagt å stenge, men likevel opplever reduksjon i omsetning på 30 prosent eller mer, (20 prosent i mars), vil få beregnet en noe lavere kompensasjon.

Sanner la frem to eksempelbedrifter på en bedrift som er pålagt å holde stengt, mot en som ikke er det. (Se under)

Les også: Nå kommer det gode nyheter fra sykehusene om covid-19

Klikk på bildet for å forstørre. Eksempel på en bedrift som er pålagt å holde stengt.

Eksempel på en bedrift som er pålagt å holde stengt.

Klikk på bildet for å forstørre. Eksempel på bedrift som ikke er pålagt å holde stengt.

Eksempel på bedrift som ikke er pålagt å holde stengt.

Det er enkelte næringer som ikke vil omfattes av ordningen, i hovedsak fordi de er dekket av andre krisepakker.

  • Finansnæringen
  • Produksjon, overføring og distribusjon av elektrisitet og vannforsyning
  • Olje- og gassutvinning
  • Foretak som er under egne støtteordninger som private barnehager og flyselskaper
  • Foretak uten ansatte (unntatt enkeltmannsforetak der virksomheten er innehavs hovedinntektskilde)
  • Foretak uten aktivitet eller som er under konkursbehandling

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.