*Nettavisen* Økonomi.

Staten sparer på å fjerne moms

Dersom staten fjernet importmomsen, ville skattebetalerne spart rundt 100 millioner kroner, viser tall fra revisjonsfirmaet KPMG Law.

12.04.05 10:46

- Staten bruker minimum 100 millioner kroner og næringsdrivende minimum 230 millioner kroner i året til å administrere ordningen med importmoms på varer. En omlegging vil innebære minst 330 millioner kroner i økonomiske og administrative besparelser for samfunnet, uten at det fører til inntektstap for staten, sier advokat og partner Per Ivar Skinstad i KPMG Law i en pressemelding.

KPMG foreslår å innføre samme beregningsmetode for varer som for tjenester, hvor importmomsen beregnes og fradragsføres i samme omsetningsoppgaven ved såkalt «snudd avregning».

- Ordningen med importmoms på varer innebærer en fullstendig meningsløs bruk av samfunnets ressurser, sier Tom Bolstad, administrerende direktør i Bedriftsforbundet.

- Ordningen er spesielt belastende for små og nystartede bedrifter. De må betale importmoms kontant ved fortolling, før varen er solgt, mens det kan ta inntil 50 dager før de får importmomsen tilbake. Det tærer på likviditeten, samtidig som små bedrifter har forholdsvis størst administrativ belastning med ordningen. Hvis myndighetene virkelig ønsker å sette handling bak vyene om forenkling og småbedriftspolitikk, bør de sørge for å fjerne importmomsen snarest, sier Bolstad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag