*Nettavisen* Økonomi.

Statoil blør - anbefaler salg

Statoil falt kraftig på Oslo Børs etter at produksjonsestimatene ble lavere enn ventet. Meglerhuset Carnegie snur fra kjøp til salg.

13.02.06 16:40

(NA24): Statoil leverte et rekordresultat mandag. Men markedet reagerer meget negativt på at den såkalte «guidance» ble lavere enn det markedet ventet. Det vil si at ventet produksjon blir lavere.

Statoil-kursen stupte med nesten fire prosent.

Kraftig nedjustering
- Jeg tror det er mange som nedjusterer sine estimater for både 2006 og 2007, sier analytiker John Olaisen i Carnegie til TV 2 Nettavisen.

- Jeg tror nedjusteringen blir på så mye som en krone per aksje, fortsetter Olaisen.

Det er ikke bare dårlig «guidance», men også nyheten om at produksjonsfordelingsavtalene er dårligere enn ventet. Det vil si de avtalene som oljeselskapene har med myndighetene i de landene de opererer i..

- De var dårlige over hele linjen, sier Olaisen.

Han opplyser videre at han har snudd i sitt forhold til Statoil fra kjøp til salg. Carnegie opererer ikke med kursmål.

Statoil tynget børsen
De dårlige tallene fra oljegiganten Statoil tynget de oljerelaterteaksjene mandag og trekker Oslo Børs ned. Sjekk utviklingen her

Statoil skuffer markedet selv etter å ha leverte sitt beste resultat noensinne.

Selskapet opplyser en lavere «guidance» enn ventet i 2006.

- Jeg tror aksjen vil gå svakt ned. «Guidance» for oljeproduksjonen er lavere enn det markedet hadde ventet. Det er ikke bra, sa analytiker Bjørn Inge Tønnesen i DnB NOR Markets til TV 2 Nettavisen før børsen åpnet.

- Jeg tror den skal ned, sa analytiker Martin Mølsæter i First Securities til TV 2 Nettavisen, også det før børsen åpnet.

Så rett de skulle få. Statoil falt med nesten fire prosent. Sjekk utviklingen her

Klikk på bildet for å forstørre.

Røkke - nesten på pallen
Kjell Inge Røkkes Aker Kværner tok en Liv Grete Poiree som ledet helt frem til siste stående i Torino. Selskapet leverte tall som ble meget bra mottatt og steg flere prosent, før kursen utover dagen falt tilbake og endte litt i minus.

Aker Kværner kom med fjerdekvartalstallene før børsen åpnet mandag. .

Sjekk Aker Kværner-kursen her

Selskapet endte i fjerde kvartal 2005 med et driftsoverskudd på hele 680 millioner kroner - noe som er betydelig mer enn det ekspertene ventet på forhånd på 521 millioner, ifølge TDN Finans.

I fjerde kvartal 2004 var overskuddet på 286 millioner kroner.

Sterk vekst fremover
Også resultat etter skatt er langt bedre enn året før. I fjor endte nettooverskuddet på 802 millioner kroner i fjerde kvartal, mens det året før endte på 149 millioner kroner.

Den positive utviklingen ventes ikke å være over med det første. Fremover skal det gå enda bedre for Røkke-selskapet. I sin kvartalsrapport skriver Aker Kværner at de venter at veksten fra 2005 vil fortsette i inneværende år.

Også Aker American Shipping, et annet selskap i Røkke-sfæren, stiger kraftig mandag og er opp nesten åtte prosent.

I forrige uke opplyste selskapet at den engelsk oljestorheten BP leide to produkttankship. 16 februar legger selskapet frem resultatet for fjerde kvartal.

Sjekk kursenher

Opticom igjen en vinner
Opticom er også på vinnerlisten mandag. Aksjen stiger etter at det ble kjent at Fast hadde fått aksept på over 94 prosent av aksjene Opticom i forbindelse med budet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

- Vi sjekket med noen institusjoner i forrige uke. Får vi ikke en akseptabl pris i bookbuildingprosessen, kansellerer vi bare aksjene, sa styremedlem og administrerende direktør Robert Keith i Opticom til TV 2 Nettavisen.

Sjekk Opticom-kursen her

New York faller
USA åpner ned mandag. Sjekk Dow Jones-indeksen og Nasdaq-indeksen her.

De europeiske børsene startet blandet mandag, men utoverdagen har alle gått i pluss.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.