*Nettavisen* Økonomi.

Statoil kan bomme på målet

Foto: (TV 2 Nettavisen)

Fungerende Statoil-sjef Erling Øverland mener det kan bli vanskelig for Statoil å produsere så mye olje og gass i år som det selskapet har lovet.

02.08.04 10:24

Før inngangen til dette året, anslo Statoil sin egen olje- og gassproduksjon til 1,12 millioner fat oljeekvivalenter i gjennomsnitt for 2004. Da fungerende Statoil-sjef Erling Øverland la fram tallene for andre kvartal 2004 mandag morgen, opprettholdt han målet, men medga samtidig at sjansen er stor for at selskapet skyter stang ut.

-1,12 millioner fat per dag er et svært krevende mål. Vårt beste estimat i dag er at produksjonen vil ligge opp mot dette, men i underkant, sa han på kvartalspresentasjonen.

Øverland oppga forsinket oppstart på Corrib-feltet i Irland og salg av oljefelter i Danmark som hovedgrunnene til at Statoil sliter med å nå målet.

Den daglige olje- og gassproduksjonen er et av de viktigste måltallene aksjemarkedet bruker for å ta pulsen på Statoil og andre oljeselskaper. Bommer selskapene på målene de selv har satt seg, kan det få alvorlige følger for aksjekursen.

Øverlands uttalelser kombinert med et kvartalsoverskudd før finansposter som var cirka 350 millioner kroner lavere enn ventet bidro til å sende aksjekursen 1,1 prosent ned de første minuttene etter børsåpning mandag. Nedgangen kommer til tross for at prisen på nordsjøolje for umiddelbar levering nå ligger på rekordhøye 41 dollar per fat.

På de feltene hvor Statoil kun er medeier, er det lite selskapet kan gjøre for å presse opp produksjonen. Et av tiltakene som kan bidra til å løfte Statoil-produksjonen i år, er en fremskyndet oppstart på Kvitebjørn-feltet i Nordsjøen, som er under utbygging.

Statoil produserte 1,08 millioner fat per dag i gjennomsnitt i 2003. Greier selskapet å nå målet på 1,12 millioner fat oljeekvivalenter per dag i år, vil det være tidenes høyeste for det statsdominerte norske oljeselskapet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.