Gå til sidens hovedinnhold

Statoil-kontakt mistenkt for hvitvasking

Statoils iranske kontakt, Abbas Yazdi, er under politietterforskning i Sveits for hvitvasking av 40 millioner kroner fra Statoil.

Mannen som mottok Statoils Iran-penger, Abbas Yazdi, kan nå bli dømt i Sveits for å ha prøvd å vaske Statoils korrupsjonspenger hvite, skriver Dagens Næringsliv.

Hvitvasking

Saken mot Yazdi er ferdig etterforsket, og er oversendt for påtaleavgjørelse i Sveits. I motsetning til i Norge er sveitsisk etterforskningsfunksjon og påtalefunksjon adskilt.

Nadej Ory i etterforskningsavdelingen i Schweizeriche Bundesanwaltschaft håper at påtalemyndigheten bestemmer seg raskt.

Eget initiativ

Spesialetterforsker Morten Torkildsen hos Økokrim er den norske Statoil-etterforskeren som har hatt mest med sveitserne å gjøre. Han forteller at sveitserne tok fatt i Statoil-saken på eget initiativ i oktober.

- Hvis man overfører penger som skyldes en forbrytelse eller en mistenkt forbrytelse, er det en hvitvaskingssak, sier Torkildsen til Dagens Næringsliv.

Barndomsvenn

Abbas Yazdi er en iransk barndomsvenn av Statoil-konsulent Mehdi Hashemi. Yazdi ble av Statoils internasjonale direktør, Richard Hubbard, karakterisert som den egentlige konsulenten, før det kom frem at Yazdi bare var en mellommann for Hashemi.

Det har lenge vært klart at Statoil betalte 5,2 millioner dollar, eller rundt 40 millioner kroner, til Yazdis konto i to operasjoner.

200.000 dollar ble overført 26. juni 2002, like etter at Iran-avtalen var undertegnt. De neste fem millionene dollar ble overført 23. januar 2003.

Reklame

Nå er det salg på våre grillfavoritter