Gå til sidens hovedinnhold

- Statoil kunne gjort bedre jobb

Verdens ledende uavhengige anti-korrupsjonsorganisasjon mener det er fullt mulig for Statoil og andre norske selskaper å opptre etisk i land der korrupsjon er et utbredt problem.

- Enkelt sagt går det an å opptre etisk uten å stille seg på sidelinjen forretningsmessig, men det krever tid og grundige forundersøkelser, sier Jan Borgen, generalsekretær i Transparency International (TI), som holdes for å være verdens ledende uavhengige anti-korrupsjonsorganisasjon.

- Det er mulig å velge rådgivere som kun gir råd og ikke kan mistenkes for også å påvirke politisk beslutningstakerne i landene de operer i. Her ser det ut til at Statoil kunne ha gjort en bedre jobb, sier Borgen til TV 2 Nettavisen.

Presidentsønn

115 millioner kroner skulle Statoil betale for råd fra blant annet iraneren Mehdi Hashemi Rafsanjani, som er sønn av en tidligere president i landet.

Statoil inngikk en kontrakt med sine rådgivere til en uvanlig høy pris og med en uvanlig lang varighet, ifølge Jan Borgen.

- Det etterforskningen nå dreier seg om er hvorvidt penger ikke bare har tilflytt rådgiverne selv, men også i statskassen i Iran, sier Borgen.

Kritikerne hevder nå at Statoils strenge etiske regler innebærer at Statoil i noen grad vi sakke akterut i forhold til konkurrentene som opptrer mer uhederlig i denne bransjen, mener generalsekretæren.

Egen vinnings skyld

- Det er ingen grunn til at Statoil må bestikke. På den annen side er det mange uhederlige offentlige tjenestemenn og politikere i oljeproduserende land som ønsker å motta bestikkelser for egen vinnings skyld. Norske myndigheter må arbeide internasjonalt for at det blir uakseptabelt for noe land å la tjenestemenn og politikere berike seg i kraft av sin stilling. Men det tar lang tid å påvirke dette politisk, sier Borgen.

Ifølge generalsekretæren har åpningen av nye markeder ført til en eksplosjon i korrupt praksis. "Gaver", "provisjoner" og "kick-backs" er blitt mer vanlig.

Skatteparadis

Personer i høye stillinger i statsadministrasjonen og store internasjonale selskaper er ofte involvert. Gjerningsmennene bak den type kriminalitet blir altfor ofte beskyttet av finansinstitusjonene i skatteparadisene og av regler for banksekretesse, men fremfor alt av regler for straffrihet, slik at hovedmennene er hevet over loven og rettsstaten, sier Borgen.

- På global basis er det et relativt lite antall store foretak som, beskyttet av hjemstatene så vel som av statene de operer i, manipulerer kontrakter får å få markedsadgang, legger Borgen til.

- Dermed må mange mennesker i mange land må betale altfor mye for alt for lite.

”Safe havens”

- I prosessen ansamles enorme formuer, formuer basert på aktiviteter som skaper økt fattigdom og hindrer utvikling for millioner av mennesker. Disse formuene er som regel investert i ”safe havens” i Europa og Nord-Amerika.

Verdenssamfunnets viktigste våpen mot korrupsjon er åpenhet og angrep på skjulte konti og skatteparadiser.

- Det internasjonale arbeidet mot korrupsjon blir stadig sterkere. De korrupte går trangere tider i møte, sier Borgen.

Transparency Internationals Corruption Perceptions Index 2002S er en oversikt over verdens mest korrupte land. Blant Statoils satsingsområder finnes Venezuela på en 81 plass, sammen med land som Albania, Guatemala og Nicaragua.

Nigeria er det nest mest korrupte landet i verden, bare slått av Bangladesh. Angola havner på 98. plass, Aserbajdsjan ligger på 95. plass, Russland på 71. plass av 102 undersøkte land. Algerie og Iran mangler i oversikten, men Iran vil figurere på den neste oversikten som offentliggjøres i oktober.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot