*Nettavisen* Økonomi.

Statoil kutter 1,5 milliarder

Foto: Hansen, Alf Ove (SCANPIX)

Dramatisk fall i oljeprisen tvinger StatoilHydro til å bruke sparekniven.

14.01.09 09:46

I London vil StatoilHydro onsdag presentere en plan for kutt i kostnadene med solide 1,5 milliarder kroner.

- Dramatisk

- Oljeprisen har falt med mer enn 100 dollar per fat i løpet av et halvt år. Det er et dramatisk fall, og det påvirker vår kontantstrøm sterkt, sier informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i StatoilHydro til Nettavisen.

- Ikke oppsigelser

Informasjonssjef Kai Nilsen i StatoiHlydro opplyser til Nettavisen at kostnadskuttene ikke vil resultere i oppsigelser.

- Disse kuttene kommer jo fra en stor kostnadsbase. Det blir kutt på en lang rekke områder, sier Nilsen.

Statoil vil kutte på områder som teknologi, reiser, innkjøp, stabstjenester og administrasjon.

- Hvorfor kutter dere?

- Vil vare noen år

- Det er på grunn av den økonomiske avmatningen som gir lavere etterspørsel etter olje og gass. Dette forventer vi vil vare noen år. Dermed blir pengestrømmen inn i selskapet lavere, sier Nilsen.

Nilsen legger ikke skjul på at den lave oljeprisen gjør at planlagte prosjekter blir mindre lønnsomme.

- Med den oljeprisen vi har i dag, må vi se på fleksibiliteten i prosjektene. Mange av prosjektene ligger høyt i kostnader, sier Nilsen.

Trakk seg i Canada

Som et konkret eksempel opplyser han at StatoilHydro har trukket tilbake søknaden til canadiske myndigheter om oppgradering av et større anlegg der borte.

Oljeprisen ligger i dag på 45 dollar fatet. Dette er langt unna den prisen den statskontrollerte oljekjempen gjerne skulle hatt.

Nilsen opplyser at med en oljepris på 55 dollar fatet vil selskapet få dekket alle investeringer og kostnader i 2009, unntatt utbytte.

Ifølge Aanestad vil planlagte prosjekter i 2009 i liten grad bli påvirket.

- Men i årene fremover har vi fleksibiltet til å forskyve ikke-tidskritiske prosjekter, sier informasjonsdirektøren.

Aanestad opplyser at StatoilHydro er forberedt på at oljeprisen vil kunne forbli lav - rundt dagens nivåer - i flere år fremover, og at den også kan svinge til enda lavere nivåer. Men på lang sikt opprettholder StatoilHydro sitt positive markedssyn.

Kursen opp

På Oslo Børs er aksjekursen til StatoilHydro opp 2,5 prosent en halv times tid etter åpning.

Investorene vil få vite mer om konsernets spareplaner i London onsdag. Der vil konsernsjef Helge Lund og konserndirektør for økonomi og finans, Eldar Sætre, presentere nye prognoser for selskapets olje- og gassproduksjon, investeringer og leteaktivitet i 2009 .

De nye kostnadskuttene på 1,5 milliarder kroner kommer på toppen av kuttene etter sammenslåingen mellom Hydros oljedivisjon og Statoil. Dengang anslo man besparelsene til 12 milliarder kroner i året. 50 prosent av disse synergieffektene er oppnådd, melder selskapet i en pressemelding. Resten vil bli tatt i 2009.

Åtte nye prosjekter

Selskapet planlegger for øyeblikket oppstart av åtte nye prosjekter i løpet av 2009. Disse er lokalisert Yttergryta, Alve, Tyrihans, Tune Sør og Oseberg lavtrykk på norsk sokkel, Gimboa i Angola og Tahiti og Thunder Hawk i Mexico-golfen.

I gjennomsnitt er de nye prosjektene lønnsomme ved en oljepris på rundt 35 dollar per fat basert på StatoilHydros avkastningskrav, eller nullpunktspris, opplyser selskapet.

Samtidig opplyses at de forventede såkalte produksjonsenhetskostnadene for egenproduksjonen antas å ligge i intervallet 33-36 kroner per fat i perioden fram til 2012.

- Utbytte skal det bli

Også aksjonærene skal få sitt.

«StatoilHydros utbyttepolitikk tar sikte på at det over tid skal gis en direkte avkastning til aksjonærene på gjennomsnittlig 45-50 prosent av årsoverskuddet. Denne utbyttepolitikken blir bekreftet på strategioppdateringen i dag».

Selskapet opplyser at driften i fjerde kvartal har vært god, med olje- og gassproduksjon som forventet. Men resultatet vil være negativt påvirket av lave oljepriser.

Svingninger i valutakursen vil også merkes på resultatet.

«Kvartalsresultatet vil særlig være påvirket av sterk amerikansk dollar mot norske kroner. Netto finansposter vil bli betydelig påvirket av urealiserte valutatap. Gjennomsnittlig skattesats vil også være negativt påvirket av denne utviklingen», heter det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.