*Nettavisen* Økonomi.

Statoil-salg provoserer

Meglerhuset Lehman Brothers, som tjente 70 millioner på salget av statens aksjer i Statoil, ignorerte børsens regler. Norske finansaktører er provosert.

08.07.04 08:21

I går kvittet staten seg med 100 millioner Statoil-aksjer, og solgte seg dermed ned fra 82 til 77 proents eierskap i Statoil. Salget har satt sinnene i kok i det norske finansmiljøet.

Kjøperen, den internasjonale investeringsbanken Lehman Brothers, nektet nemlig å oppgi hvilken kurs banken hadde kjøpt aksjene for. Det bryter med regelverket til Oslo Børs.

Børsen ila i går Lehman Brothers en bot på 500.000 kroner, og varslet dagbøter frem til handelen ble meldt inn i tråd med børsreglene. Først da oppga Lehman at kursen var så lag som 84,30 kroner per aksje.

Da hadde banken hele dagen kunnet selge Statoil-aksjer til 85 kroner, og tjent så mye som 70 millioner på transaksjonen.

- Perspektivløst og skremmende
- Det er perspektivløst og skremmende at staten gang på gang går til utenlandske aktører i stedet for norske meglerhus. Det hadde ikke vært noe problem for Carnegie, Enskilda eller Alfred Berg å plassere disse aksjene. Men vi har ingen mulighet for å gjemme ting på den måten Lehman gjør, sier Anders Onarheim i meglerhuset Carnegie til Dagens Næringsliv.

Han mener det hadde vært mulig å oppnå en klart høyere pris på aksjesalget.

Tar ikke ansvar
Den nyutnevnte olje- og energiministeren Torhild Widvey (H) tar ikke ansvar for at forretningspartneren Lehman Brothers brøt norske regler.

- Vi har lagt til grunn at alle relevante regler skal holdes. Den som har kommet med det høyeste budet, fikk tilslaget, sier en ferierende Widvey på telefon til avisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.