*Nettavisen* Økonomi.

Statoil siktet for korrupsjon

Foto: (Foto: Statoil)

Økokrim har tatt ut siktelsen mot Statoil for korrupsjon. Den norske oljegiganten legger seg flate, og toppsjefen Richard Hubbard trekker seg med umiddelbar virkning.

12.09.03 12:01

Konsernsjef Olav Fjell har med umiddelbar virkning besluttet å kansellere konsulentavtalen knyttet til rådgivning om forretningsutvikling i Iran.

Betaler kun 5,2 millioner

Det varslet selskapet ved en pressekonferanse i Oslo fredag.

Det er enighet med Horton Investment om at Statoil ikke skal betale mer enn de 5,2 millioner dollar som allerede er utbetalt.

- Horton Investment beholder de 5,2 millionene, men vi skal ikke betale mer, sa Fjell på pressekonferansen.

Vil rydde bort tvil om etiske retningslinjer

Beslutningen er tatt for å rydde av veien enhver tvil om etterlevelsen av Statoils etiske retningslinjer.

- Avtalen og den omtale saken har fått i media har skapt et inntrykk av at Statoil opererer i et etisk grenseland. Statoil kan ikke leve med tvil om selskapets etiske standard, sier han videre.

Hubbard trekker seg

Samtidig bekreftes det at konserndirektør Richard J. Hubbard, som har hatt ansvaret for Statoils internasjonale virksomhet innen undersøkelse og produksjon (U&P), har trukket seg fra sin stilling.

Direktør Ottar Rekdal er utnevnt som fungerende konserndirektør for Statoils internasjonale U&P-virksomhet.

Tillit fra styret

Olav Fjell ville ikke på pressekonferansen si noe om hans videre fremtid i Statoil.

- Jeg vil ikke besvare om jeg har styrets tillit før saken blir behandlet på styremøtet mandag. Jeg har hatt styrets tillit hele tiden tidligere, sa Fjell.

Fjell innrømmer imidlertid at ikke bare selskapet, men også han burde ha vist bedre skjønn i saken. Konsernsjefen sier de alle burde ha gjort grundigere forarbeid før avtalen ble inngått.

Razzia torsdag kveld

Torsdag kveld gjennomførte Økokrim en razzia i lokalene til oljeselskapet Statoil utenfor Stavanger. Kort tid etter ble det kjent at det er tatt ut en siktelse for brudd på norsk lov.

Statoil opplyser at de har overlevert materiale fra den interne gjennomgangen til Økokrim som onsdag 10. september innledet etterforskning av eventuelle straffbare forhold i saken.

Økokrim bekrefter fredag at Statoil er formelt siktet for overtredelse av straffelovens bestemmelse som gjelder ulovlig påvirkning av utenlandsk offentlig tjenestemann. Etterforskningen tar sikte på å avklare om det har skjedd straffbare korrupsjonshandlinger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.