Gå til sidens hovedinnhold

Statoil siktet for ulovlig kontrakt

Økokrim gjennomførte torsdag kveld en razzia i lokalene til oljeselskapet Statoil utenfor Stavanger, og det er tatt ut en siktelse for brudd på norsk lov. Om det er selskapet eller personer i Statoil som er siktet, er uklart.

Økokrim tar ut siktelse mot Statoil etter en razzia torsdag kveld, melder Dagens Næringsliv.

Selskapet avholder pressekonferanse i Oslo fredag. Økokrim vil ikke kommentere saken før Statoil har avholdt sin pressekonferanse.

Ikke etter norsk lov

Styreleder Leif Terje Løddesøl i Statoil vet ikke om siktelsen er mot selskapet eller mot personer i selskapet, men han sier til NRK at siktelsen knytter seg til at Økokrim mener konsulentavtalen ikke er i overensstemmelse med norsk lov.

Blir siktelsen mot organisasjonen, blir den rettet til styret ved styrets formann.

Mistenker korrupsjon

Bakgrunnen for razziaen er Dagensnæringslivs avsløringer de siste dagene av en famøs konsulentavtale mellom Statoil og iraneren Abbas Yazdi og hans selskap Horton investment. Yazdi skulle drive konsulenttjenester for oljeselskapet over en tiårsperiode, til en pris av 110 millioner kroner. Over 40 millioner kroner er allerede utbetalt til en konto i Sveits. Selskapet er registrert i et karibisk skatteparadis.

Statoil har inngått en avtale med Yazdi om å betale 115 millioner kroner over ti år for råd om Iran, penger som etter all sannsynlighet går til iranske Mehdi Hashemi Rafsanjani, direktør i et av datterselskapene til det nasjonale iranske oljeselskapet Nioc.myndigheter.

- Det sentrale nå er å få full avklaring, og politiets undersøkelser er et ledd i denne avklaringen, sier Løddesøl.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar