Gå til sidens hovedinnhold

Statoil-smell på børsen

Statoil-sjef Olav Fjell gikk på en skikkelig smell på børsen torsdag, og flere andre tungvektere fulgte med i dragsuget. Storbanken Morgan Stanley anbefaler sine kunder å kvitte seg med aksjer.

Det ble nok en begredelig høst-dag for børsfolket. Hovedindeksen lå i minus helt fra start, og endte til slutt 0,6 prosent ned til 152,53 poeng.

Statoil var den fremste bidragsyteren til børsfallet, med et kursfall på 2,2 prosent til 67 kroner. De siste fem handledagene har Olav Fjell & co. falt godt over 5 prosent.

- Tydeligvis er det utlendinger som selger seg ut. Statoil har gått bedre enn peers (sammenliknbare selskaper, red. anm.) den siste tiden og korrigerer sannsynligvis ned i forhold til dem. I tillegg har dollar styrket seg og oljeprisen svekket seg, sier en analytiker til TDN Finans.

Også Frontline og Nera måtte bite i seg et kursfall på 2-3 prosent.

- Selg unna

Den amerikanske investeringsbanken Morgan Stanley anbefaler ifølge TDN Finans sine kunder å vekte seg ned i aksjer. Oppgangen i aksjemarkedene den siste tida er den raskeste siden 1970. Samtidig viser historiske data at to tredjedeler av oppgangen i et aksjemarked skjer før økonomiske data bekrefter bedring, hvilket de nå gjør, understreker Morgan Stanley.

Kursmassakre i PhotoCure

Den store børstaperen torsdag ble PhotoCure, som stupte 34 prosent etter meldingen om at kreftmedisinen Metvix ikke ble godkjent av amerikanske myndigheter.

PhotoCure er regnet som en av de få lysende farmasi-stjernene i norske næringsliv. Nå har selskapet, som er en spin-off fra forskningsmiljøet på Radiumhospitalet, fått seg et skudd for baugen.

- Dette kan bety økte forskningskostnader for PhotoCure, det kan bety 12-15 måneders forsinkelser i USA og kontantstrømmen vil bli redusert som følge av bortfall av milepælsutbetalinger, sier en analytiker til TDN Finans.

Metvix er tidligere godkjent for kreftbehandling i en rekke land. Flertallet av medlemmene i det amerikanske ekspertpanelet nedsatt av Food and Drug Administration mener imidlertid PhotoCure ikke kan føre tilstrekkelige bevis for at Metvix gir bedre resultat enn tidligere behandlingsmetoder.

Panelet ber samtidig Photocure om nye studier som kan styrke beslutningsgrunnlaget når det gjelder Metvix.

Tomra-fall

Tomra-aksjen falt nye 5 prosent i formiddagstimene torsdag fordi det går mot en utsettelse av behandlingen av endringer i det tyske pantedirektivet. Forenklingen av pantedirektivet betyr at nær alle bokser og engangsflasker vil ha pant uavhengig av innhold, mens kartonger vil være fritatt.

Seinere på dagen hentet kursen seg inn, og selskapet endte 1,8 prosent ned på høy omsetning. First Securities anbefaler kjøp av aksjen til tross for at nedsiderisikoen er stor. Blir det full klaff i Tyskland, kan kursen sprette opp i 60 kroner, tror meglerhuset.

Reklame

Black Week: 10 superkupp du bør sjekke ut