*Nettavisen* Økonomi.

Statoil-sprekk til 19 milliarder

Det ligger an til nye milliardoverskridelser på Snøhvit-feltet i Finnmark. Nå er budsjettsprekken oppe i 19 milliarder kroner.

16.09.05 10:09

Etter at NRK fredag kunne avsløre at Snøhvit sprekker med ytterligere syv milliarder kroner, bekrefter selskapet nå kostnadsoverskridelsene. I en børsmelding fredag morgen anslås det også at prosjektet vil bli forsinket med åtte måneder.

- Statoils styre og partnerne i Snøhvit-lisensen er orientert om den nye kostnadsrammen på 58,3 milliarder kroner, en økning på syv milliarder i forhold til det kostnadsestimat som tidligere er kommunisert. Gassproduksjonen ventes å starte 1. juni 2007 og regulære gassleveranser planlegges fra 1. desember 2007. Dette er åtte måneder senere enn tidligere angitt, skriver Statoil i børsmeldingen.

Manglende kontroll
Statoil jobber nå med å sikre alternativ gassleveranse for sine kunder.

I utgangspunktet skulle prosjektet koste 39,5 milliarder, da Stortinget godkjente utbyggingen i mars 2002.

I meldingen fra Statoil hevdes det at Snøhvit - på tross av de enorme kostnadsoverskridelsene - fortsatt er et lønnsomt prosjekt.

Statoil-sjef Helge Lund innræmmer at hele prosjektet har vært preget av manglende kontroll.

- Snøhvit-prosjektet har slitt med problemer siden starten, hovedsakelig fordi prosjektet var umodent ved beslutning i 2001. Den nye gjennomgangen av kostnader og fremdrift viser at prosjektkontrollen har vært for dårlig og at vi ikke har lykkes med å rette opp skjevhetene i prosjektet raskt nok, sier konsernsjef Helge Lund i meldingen fra selskapet.

Fire problemområder
Det er spesielt fire momenter som har skapt hodebry for Statoil, skriver selskapet.

* Forsinket prosjektering.

* Kvalitetsmangler og forsinkelser på moduler fra Europa, som medfører økt overføring av arbeid til Melkøya.

* Undervurdering av arbeidsomfang, særlig innen elektrodisiplinen.

* Merarbeid på Melkøya som forlenger og fordyrer gjennomføring i sluttfasen.

Gransking utsettes
Statoil vil etter de siste kostnadsoversridelsene granske seg selv. Men ikke ennå. Det skjer først etter at prosjektet er ferdigstilt til neste år.

Lund har nå tatt initiativ til at det vil bli foretatt en uavhengig gjennomgang av hele dette krevende prosjektet for å ta lærdom av erfaringene. For ikke å forstyrre sluttføringen, vil denne gjennomgangen bli iverksatt etter at prosjektet er ferdigstilt, heter det i meldingen fra Statoil.

Vil orientere Stortinget
Olje- og energiminister Torhild Widvey forlanger at Statoil nå tar nødvendige grep for å gjenvinne kontrollen på Snøhvit.

- Det er svært uheldig at kostnadene for Snøhvitutbyggingen øker, og at prosjektet blir forsinket, sier olje- og energiminister Thorhild Widvey i en pressemelding.

- Jeg forventer at Statoil gjør det som er nødvendig for å holde kostnadsutviklingen og den videre framdriften under kontroll. Jeg vil orientere Stortinget om utviklingen i Snøhvitprosjektet både i brevs form og ved fremleggelsen av statsbudsjettet for 2006, sier Widvey.

Oljeselskapet skal ha en pressekonferanse om kostnadsoverskridelsene klokken 09.30, og TV 2 Nettavisen kommer da tilbake med mer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.