*Nettavisen* Økonomi.

Statoil utsetter gigantutbygging

Statoil har bedt partnerne om mer tid før utbyggingsplanen for kjempeprosjektet Statfjord Senfase oversendes myndighetene for godkjenning.

17.09.04 11:09

For få dager siden ble det kjent at oljeselskapet BP har utsatt produksjonsstarten på Skarv-feltet i Norskehavet fra 2008 til 2009. Nå har også Statoil bedt om mer tid før de sender inn Plan for utbygging og drift (PUD) for Statfjord Senfase-prosjektet, som er kostnadsberegnet til 12-14 milliarder kroner.

Vil vite mer om reservoaret

- Jeg kan bekrefte at vi har foreslått overfor partnerne en to måneders forskyving av innsendelsen for å bedre beslutningsgrunnlaget. Den endelige beslutningen vil bli tatt av partnerskapet i disse dager, sier informasjonssjef Kjersti Morstøl i Statoil til TV 2 Nettavisen.

Statoil planla opprinnelig å oversende utbyggingsplanen rundt nyttår. Nå er fristen første kvartal 2005.

Ifølge Morstøl vil Statoil skaffe seg bedre oversikt over reservoarforholdene før PUD’en oversendes myndighetene for godkjenning.

- Det er spesielt reservoarforståelsen dette dreier seg om. Vi ønsker å minimere usikkerheten, slik at vi får til et så godt beslutningsgrunnlag som mulig. Dette dreier seg om en mindre endring i forhold til den opprinnelige tidsplanen, og det påvirker ikke framdriftsplan med hensyn på planlagt oppstart 1. oktober 2007, sier hun.

Statfjord-feltet er blant de største oljefeltene på norsk sokkel, men feltet inneholder også store mengder gass. Hovedfokus for Statfjord Senfase er å få opp mest mulig av denne gassen.

Ingen skattekutt

Statoil har tidligere forsøkt å presse fram endringer i rammevilkårene for å bedre økonomien i prosjektet. Det har ikke ført fram.

- Vi har fått beskjed om at vi må forholde oss til de rammevilkårene som gjelder i dag. Dette prosjektet er god samfunnsøkonomi, men for partnerne innebærer det en større risiko enn andre prosjekter. Det er derfor vi tidligere har jobbet med rammebetingelsene, sier Kjersti Morstøl.

Aker Kværner har så langt vært Statoils hovedsamarbeidspartner på Statfjord Senfase-prosjektet. De virkelig store kontraktene for blant annet ombyggingsarbeider og brønnboring skal tildeles på et seinere tidspunkt.

Det er Stortinget som skal ta endelig stilling til utbyggingsplanen for Statfjord Senfase. Blir planen godkjent, vil Statfjord-feltets levetid bli forlenget med ni år til 2018.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.