*Nettavisen* Økonomi.

Statoil vil erobre Russland

Foto: (Foto. Statoil)

De siste årene har Statoil skaffet seg et solid fotfeste i land som Angola, Aserbajdsjan og Venezuela. Nå står Russland for tur.

Norsk Hydro har i en årrekke jobbet for å få innpass i den russiske olje- og gassvirksomheten i nordområdene, og sitter blant annet med en eierandel i det gigantiske gassfeltet Shtokman. Nå har Statoil tenkt å følge i de samme fotsporene.

Barentshavet

Tidligere Statoil-sjef Olav Fjell undertegnet i fjor høst en samarbeidsavtale med den russiske oljekjempen Lukoil om oljeleting i de russiske delene av Kaspi-havet. Om noen år håper hans etterfølger Inge K. Hansen at Russland, som er verdens nest største oljeeksportør, blir et av selskapets kjerneområder.

- Vi har fokus på land der vi mener vi gjør en forskjell, sier han.

Ifølge Hansen ser Statoil på de russiske delene av Barentshavet som en naturlig forlengelse av den norske virksomheten i området. Her mener Statoil å kunne bidra med viktig kompetanse etter å ha vært med på flere titalls letebrønner på norsk side de siste 20 årene.

Tar seg god tid

Statoil har imidlertid tenkt å ta seg god tid før de hopper på noen store prosjekter.

- Vi har gått veldig langsomt fram, vi har ikke ressurser til å kjøpe selskaper, men jobber mer mot konkrete prosjekter. Vi jobber nå med å etablere en Russlandsstrategi, og regner med å ha den på plass i løpet av første halvår 2004. Men jeg understreker at dette arbeidet er langsiktig, sier Hansen til TDN Finans.

Ifølge Hansen jobber Statoil langsiktig for å sikre seg et skikkelig fotfeste også i Mexico og Saudi-Arabia.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.