*Nettavisen* Økonomi.

Statoil vraker Lofoten

Foto: Erik Johansen (Scanpix)

Få dager før kranglefantene i regjeringen skal enes om et kompromiss for oljeboring i nord, gir Statoil beskjed om at selskapet ikke prioriterer oljeleting i Lofoten.

De tre regjeringspartiene krangler så busta fyker om letearealet i den 18. konsesjonsrunden på norsk sokkel. Høyre vil ha oljeboring i Lofoten og Barentshavet, Venstre sier nei begge steder, mens KrF skal være innstilt på et kompromiss.

Nå får olje-tilhengerne i Lofoten en skikkelig kalddusj fra landet største oljeselskap. Statoil varsler at de ikke vil prioritere oljeleting i det omstridte området kalt Nordland VI. I stedet vil selskapet ha en rask gjenåpning av Barentshavet, ifølge Aftenposten.

- Vår førsteprioritet nå er å få gjenåpnet Barentshavet for leting etter olje og gass, sier konserndirektør Henrik Carlsen i Statoil til avisa.

Statoil mener nemlig det kan finnes store olje- og gassmengder under havbunnen i et område i Barentshavet som allerede er åpnet for oljeleting. Det ligger tett inntil gråsonen mellom Norge og Russland. Oljeletingen ble stoppet da regjeringen iverksatte en omfattende konsekvensutredning av oljevirksomheten i nord.

- En gjenåpning her vil umiddelbart gi oss nytt leteareal og være viktig for aktiviteten, sier Carlsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.