Gå til sidens hovedinnhold

StatoilHydro betaler 23 milliarder for gassområde

StatoilHydro har inngått en avtale verdt totalt 23 milliarder norske kroner med den amerikanske gassprodusenten Chesapeake Energy Corporation.

Oslo (NTB): StatoilHydro kunngjorde tirsdag en strategisk avtale med Chesapeake Energy Corporation.

Avtalen innebærer at konsernet kjøper en andel på 32,5 prosent i Chesapeakes skifergassområde i Marcellus-formasjonen, som strekker seg over 7300 kvadratkilometer i Appalachene i det nordøstlige USA.

– Vi har tatt et strategisk viktig steg gjennom dette samarbeidet med Chesapeake, en ledende amerikansk gassaktør, sier konsernsjef Helge Lund i StatoilHydro i en børsmelding.

Gassutvikling
StatoilHydro vil betale 1,25 milliarder dollar i kontantvederlag, tilsvarende 8,5 milliarder kroner, samt 2,1 milliarder dollar, tilsvarende 14,6 milliarder kroner, i form av fremtidig dekning av 75 prosent av bore- og kompletteringskostnadene i perioden 2009 til 2012.

– Vi etablerer en solid plattform for videre utvikling av våre gassverdikjeder og for vekst innen ukonvensjonell gass på verdensbasis. Vi føyer dessuten betydelige ressurser til vår portefølje. Avtalen gir oss en solid posisjon innen en attraktiv og langsiktig ressursbase til konkurransedyktige betingelser, sier Lund.

32.000 lisenser
Avtalen vil omfatte mer enn 32.000 lisenser i de amerikanske delstatene Pennsylvania, West Virginia, New York og Ohio. Chesapeake planlegger å fortsette å kjøpe lisenser i landområder over Marcellus-formasjonen. StatoilHydro har rett til 32,5 prosents deltakelse i eventuelle nye lisenser.

– Vi tror denne avtalen vil skape betydelige verdier for begge selskapene og unike muligheter for internasjonal vekst sammen med ett av de ledende internasjonale olje- og gasselskapene, sier konsernsjef Aubrey K. McClendon i Chesapeake.

Begge selskaper mener at utviklingen av området kan støtte opp under boring av 13.500 til 17.000 horisontale brønner i de neste 20 årene med bruk av opp mot 50 borerigger. Kostnaden for hver brønn anslås til omkring 3,5 millioner dollar

Transaksjonen forventes å bli fullført innen utgangen av året. (©NTB)

Kommentarer til denne saken