*Nettavisen* Økonomi.

Statoils styreleder går av

Leif Terje Løddesøl trekker seg med umiddelbar virkning som styreleder i Statoil. Styret er innkalt til et ekstraordinært møte mandag ettermiddag.

22.09.03 10:15

Det opplyste selskapet i en pressemelding som ble sendt ut like før midnatt natt til mandag.

På et ekstraordinært styremøte klokken 17 mandag skal Iran-avtalen grundig gjennomgås på nytt.

Ved at styrelederen har trukket seg har styret fått en ny post på programmet. Dessuten blir trolig konsernsjef Olav Fjells framtid et tema på møtet.

Begrunnelsen

Løddesøl mener at hans mulighet til effektivt å lede styret er redusert som følge av den debatten som har utviklet seg om Statoil, og at selskapet derfor er best tjent med at det velges en annen styreleder.

- Statoil har utviklet seg til et imponerende selskap med store muligheter framover. Engasjerte, positive og spennende mennesker fortjener all støtte til å utvikle selskapet videre, uttaler den avgående styrelederen.

Løddesøl ville natt til mandag ikke gi kommentarer utover dette, ifølge NTB.

Styret møtes

Styremøtet mandag kveld var innkalt før Løddesøl bekjentgjorde sin avgang, og bakgrunnen er at medlemmer av styret ønsket en ny og enda grundigere gjennomgang av Iran-avtalen som har ført til at Statoil etterforskes av Økokrim for korrupsjon.

Ifølge Dagens Næringsliv er det en av de ansattes representanter i styret, Stein Bredal, som har forlangt det ekstraordinære styremøtet fordi han ikke syntes styret fikk tilfredsstillende informasjon på det forrige møtet.

Konsernsjef Olav Fjell skriver i pressemeldingen at han finner det naturlig at styret samles igjen før det ekstraordinære møtet i bedriftsforsamlingen onsdag 24. september.

Granskerne kommer

Det er rettet kritikk mot at de interne granskerne i Statoil, i første rekke internrevisjonens sjef Svein Andersen og leder for Konsernsikring, David Platts, ikke har vært innkalt til styret eller bedriftsforsamlingen.

Men på det ekstraordinære styremøtet skal alt på bordet, og de to møter der sammen med Stig Bergseth, direktør for Helse, miljø og sikkerhet.

Informasjonsdirektør Wenche Skorge i Statoil opplyser at styremøtet mandag trolig ikke vil bli ledet av Leif Terje Løddesøl, ettersom han har trukket seg med umiddelbar virkning.

Iran-avtalen

Bakgrunnen for de dramatiske begivenheter som nå ryster statsoljeselskapet er avtalen som Statoil-ledelsen inngikk for et års tid siden med det britiske konsulentselskapet Horton Investments Ltd.

Statoil skulle motta gode råd om hvordan selskapet skulle komme inn på det iranske oljemarkedet. Avtalen hadde en tidsramme på ti år og en økonomisk ramme på 115 millioner kroner.

Da det viste seg at en av rådgiverne var sønn av Irans tidligere president Akbar Hashemi Rafsanjani, kom mistanken om korrupsjon opp. Først reagerte internrevisjonen i Statoil, men ledelsen foretok seg ikke noe før Dagens Næringsliv begynte å skrive om saken i høst. Da startet også Økokrim etterforskning.

Konsernsjef Olav Fjell er avhørt og har foreløpig status som vitne. En direktør med ansvar for avtalen har forlatt selskapet. Det er kommet kraftig kritikk både av styreleder Løddesøl og konsernsjef Fjell.

Løddesøl velger nå å trekke seg. Fjell er sterkt svekket som konsernsjef, og det store spørsmålet blir nå om han velger å følge styrelederen og forlate sin posisjon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.