NHO gir både ros og ris til årets statsbudsjett. Mest ris får regjeringen for ikke å ville gjøre noe med avgiftsøkningene på alkoholfrie drikkevarer.

NHO mener det er uforsvarlig av regjeringen ikke å benytte statsbudsjettet for 2020 til en gang for alle å rette opp noe av skaden på etter disse avgiftsøkningene. Avgifter på alkoholfrie drikker avgiften kom inn helt i sluttfasen i budsjettforhandlingene i 2017.

Landets største organisasjon for arbeidsgivere skriver i en pressemelding at det fortsatt ikke er noen avklaring om lovligheten av avgiftsøkningene.

Les også: Samme innhold - ekstrem forskjell i avgift fra staten

Må tilbakebetale

Dersom EFTAs overvåkningsorgan ESA mener at regjeringens avgiftsøkning er ulovlig, risikerer fen mengde norske bedrifter å måtte tilbakebetale ulovlig mottatt støtte i millionklassen.

«Regjeringen driver risikosport med små- og mellomstore bedrifter og arbeidsplasser over hele landet», er den krasse dommen fra NHO.

NHO er også opptatt av Norge nå mer enn noen gang trenger jobbskapere som sørger for omstillingen av Norge.

- Derfor hadde vi forventet at regjeringen skulle følge opp sine egne løfter om å redusere den særnorske skatten på arbeidende kapital. Denne skatten skader norske bedrifters evne til å skape nye arbeidsplasser i hele landet, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid i meldingen.

Les også: Norske matvarer er dyrest i Europa

Får budsjettros

NHO vil imidlertid gi ros til regjeringen for å holde igjen på oljepengebruken. Solberg-regjeringen legger opp til å bruke 244 milliarder oljekroner neste år, som tilsvarer 2,6 prosent av oljefondet.

Arbeidsgiverorganisasjonen konstaterer at norsk økonomi går relativt godt.

Videre mener NHO at et statsbudsjett med få overraskelser er bra. De siste årene har bedriftene ifølge organisasjonen fått avgiftssjokk som har gått på bunnlinjen løs, altså ødelagt for bedriftenes overskudd.

Norske bedrifter trenger nå forutsigbarhet for overgangen til lavutslippssamfunnet. Sånn sett mener NHO det er det de omtaler som et kjedelig, men forutsigbart budsjett fra en flertallsregjering.